Vliegtuig Ryanair
NOS NieuwsAangepast

'Nederlanders gaan last krijgen van Duitse staking Ryanair'

Duitse piloten van Ryanair gaan deze maand staken, heeft de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) bekendgemaakt. Ook Nederlandse reizigers zullen hierdoor worden getroffen.

De Duitse piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij zullen tegelijk het werk neerleggen met hun collega's in Ierland en Portugal. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden die gelden voor iedereen, in plaats van de individuele afspraken die ze nu hebben.

De piloten zullen de staking kort van tevoren aankondigen. Op 15 december gaan Italiaanse Ryanair-piloten staken.

Weeze

"Voor Nederlandse reizigers zal de staking zeker gevolgen gaan hebben", zegt Joost van Doesburg van de Nederlandse pilotenvakbond VNV. Veel Nederlanders vliegen vanaf de belangrijke Duitse Ryanair-basis Weeze, vlak over de grens. 60 procent van de reizigers daar komt uit Nederland.

Ook Schiphol en Eindhoven krijgen last van de staking. Op Schiphol gaat het om vluchten van en naar Ierland. Op Eindhoven zullen vluchten van en naar Portugal en Italië kunnen uitvallen. Ook worden mogelijk vluchten naar landen waar niet gestaakt wordt geannuleerd, omdat vliegtuigen vaak doorvliegen naar een derde land.

Ryanair weet van niets

Nederlandse piloten die hun basis hebben in Eindhoven, gaan niet staken. "Dit is een relatief kleine basis. Maar voor de toekomst sluiten we niet uit dat zij ook mee gaan staken", aldus Van Doesburg.

In een schriftelijke reactie laat een woordvoerder van Ryanair weten "geen kennisgeving" te hebben van een staking door Duitse piloten. De luchtvaartmaatschappij vermoedt dat dit "meer een pr-activiteit is" en zegt de Duitse vakbond niet te erkennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl