De Britse premier May en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker
NOS NieuwsAangepast

Doorbraak in Brussel, volgende fase brexit-onderhandelingen kan beginnen

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een eerste doorbraak bereikt over de brexit. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie maakte op een persconferentie bekend dat genoeg vooruitgang is geboekt om aan een volgende fase in de brexit-onderhandelingen te beginnen. Ondanks tevredenheid over het nu bereikte resultaat zei Juncker dat hij bedroefd blijft over het feit dat de Britten uit de Europese Unie stappen.

Zijn kabinetschef Martin Selmayr publiceerde al tijdens een ontbijtsessie met de Britse premier May een foto van een schoorsteen met witte rook, waaruit bleek dat de doorbraak een feit was.

Tusk waarschuwt

President Tusk van de Europese raad noemt de doorbraak een persoonlijk succes voor Theresa May, om er meteen aan te voegen dat het moeilijkste deel van de onderhandelingen nog moet komen. Hij zei dat een scheiding al moeilijk is, maar het opbouwen van een nieuwe relatie nog veel moeilijker.

In de onderhandelingen is al veel tijd verspeeld, en voor de resterende fase van de besprekingen hebben de onderhandelaars in feite nog minder dan een jaar, waarschuwde Tusk.

De twee blokken zijn het in grote lijnen eens over drie punten: de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en Britse burgers in de EU en de rekening die de Britse regering bij vertrek uit de EU moet betalen.

Het akkoord betekent dat de EU-leiders op hun top volgende week toestemming kunnen geven voor een volgende fase van brexit-onderhandelingen.

Juncker: klaar voor volgende fase brexit-onderhandelingen

Over het punt van de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland is tot diep in de nacht onderhandeld tussen premier May en Arlene Foster van de DUP, de Noord-Ierse partij waarvan May afhankelijk is.

Afgesproken is dat de grens open blijft en dat er geen grensposten komen, zonder dat Noord-Ierland een aparte status krijgt binnen het Verenigd Koninkrijk.

Foster zei tegen Sky News dat zij de garantie heeft gekregen dat het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt en dat er geen speciale status voor Noord-Ierland komt, waar eerder deze week nog sprake van was. "We verlaten de interne markt", zei Foster. De Schotse premier Sturgeon twitterde echter dat het behoud van de interne markt en de douane-unie nu de enige logische optie is.

In het akkoord dat de onderhandelaars hebben gesloten staat dat Groot-Brittannië zich zal houden aan de huidige regels voor de interne markt zolang de grenskwestie nog niet definitief geregeld is.

Juncker zei dat de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk beschermd worden. Ze houden hun rechten om daar te wonen, werken en studeren. Omgekeerd geldt dit hetzelfde voor burgers van het Verenigd Koninkrijk in de EU. "Voor ons stonden de belangen van de burgers voorop. Vandaag geven wij die burgers hun zekerheid terug."

May

Premier May zei in Brussel dat er begin deze week een akkoord binnen handbereik lag en dat er in de afgelopen dagen hard gewerkt is aan een goed akkoord. Ze is blij dat nu een volgende fase ingaat, met onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie met de EU-lidstaten. Ook zullen onderling nieuwe veiligheidsafspraken gemaakt worden.

De Britse premier verzekerde dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat betekent dat er geen grensposten worden opgezet aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

May: Britten kunnen blijven leven zoals voorheen

De belangen van de 3 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk zijn gewaarborgd, zei May, net als die van de 1 miljoen Britten in de Europese Unie. De Europeanen kunnen hun leven voortzetten zoals voorheen in het Verenigd Koninkrijk, verzekerde May. Hun rechten zullen in Britse wetgeving worden vastgelegd.

Rekening

May en Juncker gingen niet in op de rekening die de Britten voor hun vertrek gaan betalen. Ze zeiden alleen dat er genoeg overeenstemming is over een financiële regeling. Naar verluidt gaan de Britten de EU een bedrag tussen 50 en 60 miljard euro betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl