Reeks arrestaties Saudi-Arabië ten einde, geld naar sociale doelen
De reeks arrestaties in Saudi-Arabië van een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders en ondernemers op verdenking van corruptie is voltooid. Nu kan worden bekeken wie er worden vervolgd en hoeveel geld er moet worden terugbetaald. Dat het om miljarden gaat is al duidelijk; dat geld wordt in projecten gestoken die ten goede moeten komen aan de samenleving.
Dat heeft de Saudische minister van Handel gezegd tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. De Saudische overheid gaat wel door met het aan de kaak stellen van corruptie, benadrukte minister Al-Qasabi.
Vorige maand werden tientallen prinsen, politici en zakenlieden opgepakt en vastgezet in een duur hotel in de hoofdstad Riyad. 2000 bankrekeningen zijn bevroren. Een grootscheepse campagne onder leiding van de kroonprins Mohammed bin Salman moet duidelijk maken dat de Saudiërs de wijdverbreide corruptie in het land grondig willen aanpakken.
Goede sier
Dat is ook wel nodig, want het land krijgt door de lage olieprijs steeds minder geld binnen en heeft flink moeten bezuinigen. Het is hard op zoek naar buitenlandse investeerders, maar die laten zich vaak afschrikken door het corrupte imago van Saudi-Arabië en daar moet dus wat aan gebeuren.
Overigens is niet iedereen enthousiast over de anti-corruptiecampagne. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat die samenvalt met de recente invoering van een keiharde anti-terrorismewet, waaronder bijvoorbeeld het beledigen van de koning of kroonprins kan leiden tot tien jaar cel. Dat belediging van de kroonprins geldt als terrorisme noemt Human Rights Watch krankzinnig.
En de campagne kan ook gebruikt worden om korte metten te maken met politieke tegenstanders van het dictatoriale regime. Dat regime heeft er verder alle belang bij om goede sier te maken met een dergelijke actie om de aandacht af te leiden van het de oorlog in buurland Jemen, waar Saudi-Arabië tot over zijn oren in verwikkeld is als aanvoerder van de internationale coalitie die de Houthi-rebellen bestrijdt.
Geld van het volk
Hoe dan ook, de openbaar aanklager maakt volgens minister Qasabi binnen een paar dagen bekend hoeveel mensen er zijn aangehouden, en wie er worden vervolgd. Met de meeste mensen die zijn opgepakt wil de overheid een schikking treffen. In sommige gevallen is dat al gebeurd: zo kwam de vorige kroonprins Miteb bin Abdullah op vrije voeten op voorwaarde dat hij ruim een miljard dollar zou betalen.
De autoriteiten verwachten dat de hele operatie tussen de 50 en 100 miljard dollar opbrengt. Het geld zal op een speciale rekening van het ministerie van Financiën worden gestort.
"Dit geld wordt gebruikt om huizen van te bouwen en andere dingen die de bevolking nodig heeft. Want dit geld is van het volk. Het zal uitsluitend gebruikt worden voor dit soort projecten", zei minister Qasabi. Dat hij juist in de VS deze uitspraken doet, waar hij op zoek is naar bedrijven die zaken willen doen in Saudi-Arabië, is natuurlijk geen toeval: het is onderdeel van het offensief van de regering.