Turkije zoekt arrestatie ex-chef CIA om banden Gülen
Turkije heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voormalige chef van de Midden-Oostenafdeling van de CIA, Graham Fuller. Ankara wil de Amerikaan onder meer berechten voor het onderhouden van banden met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen.
Gülen is volgens president Erdogan het meesterbrein achter de couppoging van zomer 2016. Fuller schreef tien jaar geleden een aanbeveling voor een verblijfsvergunning voor de geestelijke in de VS.
Officieel wordt Fuller beschuldigd van een poging tot het vernietigen van de Turkse republiek. Turkije weet heel goed dat Fuller nooit terecht zal staan in een Turkse rechtbank, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Het arrestatiebevel is vooral een tegenzet in de week dat de Turkse regering in diskrediet wordt gebracht in een rechtszaak in New York.
Ontkenning
Turkse staatsbanken hebben daar vandaag met klem tegengesproken dat ze de Amerikaanse sancties tegen Iran in de jaren 2012-2013 hebben ontdoken. Een aangeklaagde Turks-Iraanse goudhandelaar heeft een bekentenis afgelegd en werkt nu mee met de Amerikaanse justitie.
Deze Reza Zarrab zei gisteren voor de rechtbank dat de toenmalige premier Erdogan persoonlijk toestemming had gegeven voor de transacties met Iran.
Complot tegen Turkije
Erdogan, die nu president is, noemt de hele zaak theater en een complot tegen Turkije. Zarrab heeft verklaard dat hij goud smokkelde naar Iran, in ruil voor gasleveranties aan Turkije. Het goud werd vervolgens naar Dubai gebracht en daar verkocht voor contant geld.
Het Openbaar Ministerie in Istanbul heeft bekendgemaakt dat de bezittingen van Zarrab en van diens naasten worden geconfisqueerd, als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn handelwijze.
De Amerikanen hebben in de zaak negen mensen aangeklaagd. Twee mensen staan terecht, van wie er dus één de kant van justitie heeft gekozen.
NOS-correspondent Lucas Waagmeester wijst erop dat de hele zaak grote economische gevolgen kan hebben voor Turkije, als vastgesteld wordt dat de sancties inderdaad met medeweten van de overheid ontdoken zijn. De betrokken banken Ziraat en VakifBank kunnen dan zeer hoge boetes tegemoetzien.