'Fedal' domineerde tennisjaar 2017, maar wat gebeurde er nog meer?
Met de laatste klap in de finale van de Davis Cup is er gisteren een einde gekomen aan het tennisseizoen. We hebben de opmerkelijkste momenten nog even op een rijtje gezet. De comebacks van Roger Federer en Rafael Nadal spannen daarbij de kroon.
De twee tennisgrootheden waren vanwege hun blessures al door menigeen afgeschreven, maar nadat ze in 2016 beiden een rustperiode hadden genomen om helemaal fit te worden voor 2017, domineerden ze als vanouds. De term 'Fedal' was geboren.
Samen verdeelden ze dit jaar de vier grandslamtitels: Nadal won voor de tiende keer Roland Garros en pakte ook de US Open. Federer was voor de achtste keer de beste op Wimbledon, maar het succesverhaal begon bij de Australian Open. Daar versloeg hij Nadal in de finale.
Federer staat nu op negentien grandslamtitels en Nadal op zestien. Daarmee zijn ze de twee succesvolste spelers uit de geschiedenis van het tennis. Nadal sluit het jaar af als de nummer een van de wereld, met Federer vlak achter hem.
Dat de 36-jarige Zwitser en de 31-jarige Spanjaard op hun leeftijd weer zo konden gloreren, komt ook door een blessuregolf bij de rest van de toppers. Novak Djokovic, Andy Murray, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Milos Raonic en Tomas Berdych. Allemaal zetten ze voortijdig een punt achter het seizoen.
Zwangere Serena wint in Melbourne
Bij de vrouwen werd de Australian Open gewonnen door Serena Williams. Dat was aanvankelijk geen verrassing, maar wel toen in april duidelijk werd dat ze de titel had veroverd terwijl ze zwanger was. In september zette ze Alexis Olympia Ohanian Jr. op de wereld.
Na de Australian Open kwam Williams niet meer in actie en dat bood andere speelsters de kans op grandslamsucces. Zus Venus, net als Federer en Nadal weer helemaal opgeleefd op 37-jarige leeftijd, haalde de finale van de Australian Open en Wimbledon, maar geen titel.
Garbiñe Muguruza wel: zij won Wimbledon. Jelena Ostapenko en met name Sloane Stephens zorgden voor een stunt door respectievelijk Roland Garros en de US Open te winnen.
Simona Halep won wederom geen grandslamtitel, maar sloot het jaar wel af als nummer een van de wereld. Een primeur voor haar.
Sjarapova is terug
Maria Sjarapova eindigde het jaar waarin ze terugkeerde van een dopingschorsing op de zestigste plaats. Haar hoogtepunt - buiten haar rentree - was het winnen van toernooi in het Chinese Tianjin. Ze vierde haar titel in de armen van haar Nederlandse coach Sven Groeneveld.
De Nederlandse toernooien leverden de volgende winnaars op: Jo-Wilfried Tsonga (ABN Amro-toernooi), Gilles Muller en Anett Kontaveit (Rosmalen).
Succesjaar voor Nederland
Voor Nederland was het een behoorlijk succesvol jaar. Er viel zelfs een grandslamtitel te vieren, want Jean-Julien Rojer won het herendubbelspel bij de US Open. Dat zorgde er echter wel voor dat hij een week later te geblesseerd was om in de Davis Cup het promotie-degradatieduel met Tsjechië te spelen.
Het werd een gedenkwaardig tennisweekend in Den Haag. Nederland boog een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning en keerde daardoor terug in de Wereldgroep. Thiemo de Bakker haalde het winnende punt binnen.
Voor de andere twee punten was Robin Haase verantwoordelijk. Daarmee toonde hij eens te meer aan dat hij in de vorm van zijn leven stak. De Hagenaar klom op naar de 35ste plaats op de wereldranglijst door halvefinaleplaatsen in Dubai, Gstaad en bij het masterstoernooi van Montreal.
In Montreal versperde Federer hem uiteindelijk de weg.
Kiki Bertens beleefde een wisselvallig jaar. Op de grandslamtoernooien kon ze geen potten breken en bleek ze mentaal bijzonder kwetsbaar, maar op gravel en in het dubbelspel leefde ze helemaal op.
Zo waren er titels in Nürnberg en Gstaad en haalde ze de finale van het damesdubbel bij de prestigieuze WTA Finals.
We begonnen met Federer en Nadal en daar eindigen we ook mee. Want dit tennisjaar betekende ook het debuut van twee nieuwe evenementen waar nieuwe spelregels en nieuwe formats getest werden: de Next Gen Finals en de Laver Cup.
Het eerste toernooi was voor de beste talenten van het jaar en bij de Laver Cup, een initiatief van Federer zelf, namen de beste spelers van Europa het op tegen die van Amerika. En zo kon het zijn dat Federer en Nadal voor het eerst samen dubbelden. Dat leverde unieke beelden op.