Schotklok bij Australian Open dwingt Nadal en co tot opschieten
Bij de Australian Open wordt volgend jaar een schotklok ingevoerd, zodat de spelers de toegestane rusttijd van 25 seconden niet meer kunnen overschrijden. Dat hebben de organisatoren van de grandslamtoernooien tijdens een bijeenkomst in Londen besloten.
Ook krijgen de spelers met ingang van het nieuwe tennisseizoen bij de grandslamtoernooien een boete als hun prestaties "niet aan de professionele norm voldoen".
Daarmee doelt de organisatie op niet-fitte spelers die zich pas op de wedstrijddag terugtrekken voor de eerste ronde, omdat ze dan wel hun prijzengeld krijgen. Dat gebeurde dit jaar acht keer op Wimbledon.
Schotklok
Het is de eerste keer dat de schotklok bij een grandslamtoernooi wordt gebruikt. Dit jaar werd ermee getest bij de kwalificaties voor de US Open en bij de Next Gen Finals, het toernooi voor de beste acht talenten.
Rafael Nadal en Novak Djokovic zijn twee spelers die tot ergernis van hun tegenstanders vaak te veel tijd nemen tussen de punten. De scheidsrechters zien dat vaak door de vingers, maar de schotklok moet daar een einde aan maken met mogelijke strafpunten tot gevolg.
Ook zal het spel door handhaven van de tijd sneller en aangenamer moeten zijn om naar te kijken. Nadal denkt daar echter anders over: "Als de fans korte punten willen en spelers die niet meer nadenken over hun spel, dan is de schotklok een goed idee."
Geplaatste spelers
Er is nog een nieuwe regel, maar die wordt pas in 2019 ingevoerd. Dan zijn er bij de grandslamtoernooien nog maar 16 in plaats van 32 geplaatste spelers om vroeg in het toernooi meer hoogstaande duels te krijgen.