De Surinaamsche Bank
NOS NieuwsAangepast

Surinaamse Centrale Bank waarschuwt voor 'bankrun'

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) waarschuwt voor een bankrun op de grootste particuliere bank van Suriname: De Surinaamsche Bank (DSB).

Vorige week deed de CBvS een oproep aan collega-banken om geld te storten in een noodfonds dat de DSB overeind moet houden. Daarop volgden alarmerende publicaties over de situatie bij de bank in de lokale krant De Ware Tijd. Afgelopen weekend deed het Nederlandse dagblad Trouw daar nog een schepje bovenop door onomwonden te stellen dat DSB op omvallen staat.

"Kwaadwilligen die een chaos willen creëren", reageerde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een snel opgestelde verklaring. Ook de Centrale Bank en de DSB haastten zich om op hun vrije zondag olie op de golven te gooien. "Een bewust gecreëerde panieksituatie", stelde de CBvS. En de getergde DSB zei dat het intussen al "veel beter" gaat met de bank: er zou zelfs al weer winst gemaakt worden.

De Surinaamsche Bank

Oud DSB-directielid en financieel deskundige Hans Moison zegt dat de reacties van de monetaire instanties pogingen zijn om de rust te bewaren. "De reacties zijn begrijpelijk, maar voorspelbaar en nietszeggend. Met loze beloften probeert men het vertrouwen in stand te houden. Maar de cijfers spreken voor zich. Ook al zou de bank weer winst maken, dan nog ziet het er niet naar uit dat de Surinaamse overheid zijn schuld van pakweg een half miljard Surinaamse dollar (ongeveer 57 miljoen euro) op korte termijn terug kan betalen. Dat geld hebben ze namelijk niet."

Zo goed als failliet

Het is al langer bekend dat de DSB in zeer zwaar weer zit, onder andere omdat er onverantwoord grote leningen aan de Surinaamse overheid zijn gedaan. Toenmalig directeur Sigmund Proeve moest vanwege zijn beleid het veld ruimen. Het eigen vermogen van de bank is op een gevaarlijk laag niveau terechtgekomen. Het solvabiliteitspercentage (de financiële buffers ten opzichte van de uitstaande leningen) stond volgens het meest recente jaarverslag uit 2016 op 0,67 procent.

Volgens financieel deskundigen is de bank met zo'n laag percentage zo goed als failliet. De Centrale Bank hanteert een uiterste minimum norm van 6 procent.

Klanten van DSB laten intussen op de sociale media weten het zekere voor het onzekere te kiezen en hun geld bij de bank weg te halen. En dat is precies waar de Centrale Bank bang voor is. "De oproepen die nu via sociale media gedaan worden hebben enkel en alleen tot doel om de bank, en daarmee ons gehele financiële systeem, te gronde te richten", aldus de CBvS.

Niet geloofwaardig

Volgens voorzitter Winston Ramataursing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zijn de woorden van de financiële instanties niet geloofwaardig. "Het publiek weet intussen dat er in het verleden ten onrechte een rooskleurig beeld is geschetst over de economische situatie in Suriname. Waarom zouden de Surinamers de minister en de Centrale Bank nu dan wel geloven?"

De mensen kunnen hun geld gewoon op de rekening laten staan.

Winston Ramataursing

Toch is er volgens Ramataursing op dit moment geen reden voor paniek. "De situatie is ernstig, maar er zullen ongetwijfeld maatregelen komen waardoor DSB niet omvalt. De mensen kunnen hun geld gewoon op de rekening laten staan."

De VES-voorzitter vindt dat de Centrale Bank ernstige steken heeft laten vallen door niet in te grijpen toen de solvabiliteit van DSB onder het minimum terechtkwam. "De overheid moet nu zo snel mogelijk de schuld aan de bank aflossen. Desnoods door het geld ergens anders te lenen. En als de overheid niet met het geld over de brug komt dan moet de Centrale Bank alsnog ingrijpen door bijvoorbeeld bewindvoerders aan te stellen."

Hans Moison onderschrijft het belang van aflossen door de overheid, maar ziet dat vanwege de lege schatkist niet snel gebeuren. "Bovendien: het aflossen alleen is niet voldoende. Ik denk dat het vertrouwen in DSB alleen hersteld kan worden met gecontroleerde cijfers die aantonen dat de bank een stevige winst maakt en dat het eigen vermogen is toegenomen."

De Surinaamsche Bank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl