Kinderen eten meer fruit, maar nog altijd te weinig
De laatste vijf jaar zijn kinderen 20 procent meer fruit gaan eten. Maar veel kinderen tot 12 jaar eten nog altijd minder fruit, groente en vis dan door het Voedingscentrum wordt aanbevolen.
Uit een jaarlijkse gezamenlijke enquête van het RIVM, het CBS en het Voedingscentrum blijkt verder dat jonge kinderen (tot 4 jaar) meer fruit en groente eten dan oudere kinderen.
De uitkomsten van deze Gezondheidsenquête zijn gebaseerd op antwoorden van mensen op vragen over hun gezondheid en leefstijl. Voor kinderen tot 12 jaar worden de vragen beantwoord door hun ouders.
Een andere uitkomst is dat kinderen meer groente en fruit eten dan volwassenen. Bijna 40 procent van de kinderen tot 12 jaar eet voldoende fruit, ruim 40 procent genoeg groente. Iets meer dan de helft van deze groep eet genoeg vis.
Vooral bij groente zijn de verschillen tussen kleuters en oudere kinderen groot: in de leeftijdsgroep tot 4 jaar eten twee keer zoveel kinderen genoeg groente als in de groep tussen 9 en 12 jaar.
Bewerkt vlees
Nederlanders in het algemeen zijn de afgelopen vijf jaar gemiddeld minder alcohol, aardappelen, vetten, zuivel, koek en gebak en vlees gaan consumeren. Het gebruik van niet-alcoholische dranken nam toe. Groente- en broodconsumptie bleef ongeveer gelijk.
Peulvruchten en vis worden weinig gegeten. 90 procent van de dagen staat er vlees op tafel, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.