Een politiehelikopter
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Politie-heli's worden soms ingezet bij fietsendieven

Politiehelikopters vliegen te vaak uit voor kleine misdrijven. Dat zorgt voor onveilige situaties en onnodige overlast voor omwonenden, zeggen (oud-)vliegers tegen Omroep West.

Volgens hen wordt zo ook gemeenschapsgeld verkwist. Maar ze moeten uren maken: "Stel dat we dit jaar 1000 uur minder maken, dan krijgen we het jaar erop ook minder budget."

Paardenzadels

In de regel worden de politieheli's alleen ingezet bij woninginbraken, straatroven en overvallen (zogeheten high impact crimes). "Maar we zijn ook wel eens naar Brabant gestuurd, omdat daar mogelijk paardenzadels waren gestolen", zegt een piloot.

"Operatie zoekgeraakte fietsbel, noemden wij dat soort meldingen altijd", vult een voormalig collega aan. "Vanuit de meldkamer wordt vaak gezegd: "Ga maar, want jullie zijn toch in de lucht."

Soms hebben de vliegers "twee uur voor Jan met de korte achternaam gevlogen" en dan is er geen brandstof meer voor een overval op een geldtransportwagen.

Wakker houden

De heli-vliegers vinden de klachten van omwonenden, met name over nachtvluchten, vaak terecht. "Te vaak denk ik: moeten we daarvoor mensen uit hun slaap houden?"

De (oud-)helikoptervliegers willen anoniem blijven uit angst voor represailles van hun (voormalige) werkgever. Volgens hen zit de kern van het probleem bij de verhuizing van de meldkamer naar Driebergen in 2012.

Voorheen namen zogeheten waarnemers, die met de vliegers meevliegen, meldingen op. Nu wordt dat gedaan door gewone agenten in de meldkamer. "Zij hebben geen verstand van heli's en sturen je op van alles af."

Woordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid herkent zich niet in het beeld dat de helikopters onnodig worden ingezet. Ook de direct betrokken collega's weten volgens Kraszewski niet waar het verhaal vandaan komt.

Hij erkent dat wel dat de helikopters soms ook betrokken zijn bij kleinere zaken zoals de opsporing van fietsendieven. "Maar alleen als ze al in de lucht hangen en in de buurt zijn."

Zeer succesvol

Ook worden de politiehelikopters ingezet op basis van data-analyse. Kraszewski: "Als bijvoorbeeld uit politiegegevens blijkt dat in Den Haag relatief vaak op vrijdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur wordt ingebroken, surveilleren de helikopters op die tijdstippen boven de stad."

De politie noemt de helikopters zeer succesvol. Dit jaar zijn hierdoor bijna 200 aanhoudingen verricht. In 2016 hebben de helikopters geassisteerd bij ruim 3000 meldingen, 167 aanhoudingen en 45 reddingen.

Agenten op de grond zijn "waanzinnig blij" met de assistentie uit de lucht, zegt Kraszewski. "Met een heli is er voor een vluchtauto geen ontkomen meer aan. Ook zorgen ze voor extra veiligheid. Als bijvoorbeeld iemand met een geweer op een dak ligt, kan vanuit de heli gewaarschuwd worden."

Volgens de (oud-)vliegers is de afdeling helikopters (inclusief ondersteuning van zo'n 110 mensen) een van de duurste politie-eenheden. Er zijn acht helikopters, die meestal op Schiphol en Rotterdam The Hague Airport staan. Een helikoptervlucht kost per keer 2000 tot 3000 euro.

Advertentie via Ster.nl