Geweld tegen Rohingya: 'Massaslachtingen met honderden doden'
Er komt steeds meer bewijs dat het leger van Myanmar zich schuldig heeft gemaakt aan gruwelijke schendingen van de mensenrechten tegen de Rohingya. Militairen hebben enorme aantallen meisjes en vrouwen verkracht, mannen de keel doorgesneden en de slachtoffers levend verbrand, melden verschillende mensenrechtenorganisaties.
Onderzoekers van het United States Holocaust Memorial Museum en de Aziatische tak van de mensenorganisatie Fortify Rights spraken de afgelopen maanden met meer dan 200 slachtoffers, getuigen en hulpverleners. Dat leidde tot een rapport met de titel 'They tried to kill us all' ('Ze probeerden ons allemaal te doden').
Er staat in dat eind augustus in zeker drie Rohingya-dorpen in Myanmar massaslachtingen zijn geweest met honderden slachtoffers. "Toen het gebeurd was, sleepten de militairen de doden op stapels en staken die in brand", zeggen getuigen in het rapport. Er was sprake van etnische zuivering van de Rohingya-moslims door het leger, concluderen de onderzoekers.
Door tien mannen verkracht
Ook Human Rights Watch zegt dat er sprake is van etnische zuivering tegen de Rohingya. Ook die mensenrechtenorganisatie sprak met getuigen, vooral vrouwen en meisjes. Zij zijn op grote schaal slachtoffer van verkrachting door de Myanmarese militairen.
HRW sprak uitgebreid met 52 vrouwen en meisjes die vluchtten naar Bangladesh en 29 van hen zeiden dat ze zijn verkracht. Zo vertelde een Rohingya-meisje van 15 dat soldaten haar kleren uittrokken en dat ze vervolgens door tien mannen werd verkracht. "Het was een belangrijk en verwoestend element in de campagne van het leger van Myanmar om het Rohingya-gebied te zuiveren", zegt een van de HRW-onderzoekers.
Human Rights Watch heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een wapenembargo tegen Myanmar af te kondigen en sancties in te stellen tegen de militaire leiders, ook al houden die nog steeds vol dat het alleen gaat om gerechtvaardigd geweld tegen Rohingya die posten van het leger aanvielen.
Woord niet gebruiken
De kans is groot dat er meer gruwelijkheden gepleegd zullen worden, waarschuwen de mensenrechtenorganisaties. De spanning in het grensgebied van Myanmar en Bangladesh is door de enorme vluchtelingenstroom van Rohingya zo groot dat de paus, die deze maand naar Myanmar gaat, gevraagd is het woord 'Rohingya' zelfs niet te gebruiken.
Oud-VN-chef Kofi Annan heeft de paus geadviseerd om het in plaats van over 'Rohingya' te hebben over 'moslims in de provincie Rakhine'. Het woord Rohingya ligt gewoon te gevoelig, zei Annan tegen journalisten.
HRW is het daar niet mee eens. De paus moet het woord juist wel gebruiken, vindt HRW-onderdirecteur Phil Robertson: "De paus moet opkomen voor de Rohingya door hen juist bij hun naam te noemen. Na jaren van statenloosheid, discriminatie, etnische zuivering en gruwelijkheden is dat zo ongeveer het enige wat ze nog hebben."