Zorgkosten in tien jaar tijd flink gestegen
Tandartsen, huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten hebben de afgelopen jaren flink meer omzet gemaakt. Dat komt vooral doordat de kosten in de zorg zijn gestegen.
Tussen 2005 en 2015 groeide de omzet van zorgpraktijken met 50 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. In dezelfde periode stegen de uitgaven met 41 procent, tot 94,4 miljard euro.
Betere en duurdere technologie
"Vergrijzing speelt een rol", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Doordat er meer ouderen bijkomen, zijn er meer mensen in Nederland die zorg nodig hebben. "Maar de uitgaven stijgen ook door prijsstijgingen."
Het is een internationaal fenomeen, zegt Van Mulligen. "Er is veel innovatie in de zorg. Er komen betere behandelmethodes, er wordt steeds meer IT gebruikt, ook bij operaties. Dat is niet gratis."
Daarnaast is zorg vrij arbeidsintensief, benadrukt de econoom. Dat betekent dat een groot deel nog gewoon mensenwerk is. En dat maakt het moeilijker om de productiviteit te vergroten, terwijl dat in andere sectoren makkelijker is. "In een koekjesfabriek kun je meer koekjes maken met betere machines. In de zorg is zoiets lastiger."
Tandartsen
Het zijn de tandartsen die met 28 procent het grootste deel van de omzet in de praktijkzorg draaiden. Tegelijk is het de groep met het laagste rendement. Oefentherapeuten haalden het hoogste rendement.
Meer omzet wil volgens Van Mulligen dan ook zeker niet zeggen dat er meer winst gemaakt wordt. Over het algemeen daalt het rendement van zorgpraktijken juist.