Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op de bijeenkomst in Bonn
NOS Nieuws

'Nederlands klimaatcentrum dé plek voor wereldwijde oplossingen'

Op de internationale klimaattop in Bonn is het nieuwe VN-klimaatcentrum gepresenteerd. Eerder dit jaar werd Nederland aangewezen als vestigingsplaats. Het centrum krijgt twee locaties: in Groningen en Rotterdam.

Bij de lancering hield minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een toespraak. Zij benadrukte het belang van het nieuwe Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA).

Als landen een probleem hebben met de gevolgen van klimaatverandering, kunnen ze bij het GCECA terecht voor een oplossing. Het is de bedoeling dat het centrum zorgt voor een goede uitwisseling van de beste ideeën die er wereldwijd zijn om klimaatproblemen het hoofd te bieden.

Volgens Van Nieuwenhuizen vraagt aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering net zo veel aandacht als bestrijding van de oorzaak: de uitstoot van broeikasgassen.

Zo kijkt het centrum bijvoorbeeld naar wat het best werkt om landen te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Behalve aan het aanleggen van dijken en sluizen werken landen ook aan andere oplossingen.

Mangrovebossen

Zo heeft een land als Indonesië mangrovebossen geplant langs de kust om de golfslag van de zee te breken. Het centrum in Nederland zal onderzoeken of dit ook echt werkt. Zo ja, dan zal de kennis worden gedeeld met andere landen zoals Brazilië.

Negentig procent van alle natuurrampen houdt verband met water, zei minister Van Nieuwenhuizen. Nederland heeft veel ervaring met waterproblemen. De kennis die zo is opgedaan kan via het nieuwe klimaatcentrum worden gedeeld. Andere kennis en innovaties die worden gedeeld, houden verband met de gevolgen van hitte of extreme droogte.

Drijvend kantoor

Landen hoeven niet te betalen voor de kennis die ze krijgen, wel voor de maatregelen die ze daarna eventueel zelf nemen. Een woordvoerder van het ministerie denkt niet dat het centrum Nederlandse bedrijven in de wielen rijdt, die nu al hun deskundigheid inzetten voor bijvoorbeeld waterproblemen in het buitenland.

Het nieuwe centrum is een initiatief van de Verenigde Naties, samen met Nederland, Japan en de Filipijnen. In Groningen neemt het intrek in het gebouw van Energy Academy Europe en in Rotterdam krijgt het een nieuw klimaatneutraal drijvend kantoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl