Elfde van de elfde: duizenden bij start carnavalsseizoen
Op het Vrijthof in Maastricht en de Parade in Den Bosch is vanochtend om 11.11 uur het carnavalsseizoen van start gegaan. Alleen al op het Vrijthof staan 16.000 feestvierders. Ook in Venlo, Kerkrade en andere grote steden in het zuiden van Nederland is het druk op straat.
Om exact elf minuten over elf speelde het carillon in Den Bosch om het Oeteldonks carnaval af te trappen. Er werd gezongen, gejuicht en er vloog confetti door de lucht.
Een vrouw wiegde met de muziek mee, een glas in haar hand. Ze zegt bij Omroep Brabant: "Een brandewijntje met suiker. Daar begin je mee met carnaval, hè?" Achter haar gingen, ondanks het vroege tijdstip, de eerste bladen bier rond. "De elfde van de elfde is de aftrap van een gezellig samenzijn", vertelt een andere vrouw. "Heel veel lol maken in het leven."
Een aantal gemeenten heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat de pleinen te vol worden. Zo is er in Maastricht een 'bufferzone' waar feestvierders moeten wachten als er meer dan 16.000 bezoekers op het Vrijthof staan. Ze mogen er volgens 1Limburg pas op als er weer ruimte is.
Leemput
De elfde van de elfde wordt niet alleen in het zuiden gevierd. Ook Utrecht doet (bescheiden) mee. De stad heet vandaag eventjes Leemput. Dat is een verwijzing naar Trijn van Leemput, dochter van een grote bierbrouwer in de zestiende eeuw. Ze viel op omdat ze volop meevocht tegen de Spanjaarden. Opvallend genoeg, meldt RTV Utrecht , bekeerde Van Leemput zich tot het protestantisme toen de Spanjaarden verjaagd waren.
"Katholieken verloren in Utrecht, dus wilde je een rol van betekenis spelen in de stad, dan moest je protestants zijn. Dat heeft Trijn goed gezien," zegt Hans Kock van de Carnavalsfederatie Utrecht. "Voor ons maakt dat niet uit. Het is één groot feest voor elke cultuur, het is een sociaal feest en iedereen is welkom."