Waterwinning uit de rivier de Maas
NOS NieuwsAangepast

Nederlands drinkwater goed, maar systeem niet waterdicht

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Het Nederlandse drinkwater moet aan strenge normen voldoen, de zuiveringstechnologie staat internationaal hoog aangeschreven en er zijn dagelijks werkzaamheden aan de leidingen waarbij niets misgaat, zeggen experts.

Maar dat het systeem niet waterdicht is, blijkt vandaag in Vlaardingen, waar de E.colibacterie in het drinkwater is terechtgekomen. Die wordt ook wel poepbacterie genoemd, omdat hij daar veel in voorkomt. Als je de bacterie binnenkrijgt, kun je onder meer diarree krijgen.

Drinkwaterbedrijf Evides tast nog in het duister over hoe dit heeft kunnen gebeuren en verwacht dat het door werkzaamheden komt. Maar tijdens welke werkzaamheden en wanneer is niet bekend. En dus ook niet hoelang de bacterie in het water heeft gezeten voordat deze vanochtend bij het nemen van een monster is geconstateerd.

Poep

Volgens waterveiligheidsonderzoeker Patrick Smeets van kennisinstituut KWR Water duidt de vondst erop dat er poep in het water is gekomen. "De kans dat het een andere oorsprong heeft, is heel klein." Smeets acht het mogelijk dat dit vanuit een riool in de waterleiding terecht is gekomen.

"Bij werkzaamheden ben je natuurlijk gewoon in de grond aan het graven", licht hij toe. "Daar liggen ook riolen. Wel op enige afstand, maar de leidingen kruisen elkaar. Hoe dichter bij een riool, hoe groter de kans dat E.coli in de grond terechtkomt en vervolgens in een waterleiding."

Monster

Hoe waterbedrijven te werk moeten gaan bij werkzaamheden, staat tot in detail omschreven in een hygiënecode, vertelt Smeets. "Een stuk leiding isoleren, water richting riool afvoeren, na afloop doorspoelen met schoon water, een monstertje nemen om te kijken of het schoon is en er dan pas nieuw water door laten stromen."

Er zijn continu controles en automatische analyses, zegt Smeets. "In Nederland worden dertigduizend monsters per jaar genomen." Soms blijkt daar dus uit dat het water vervuild is. Wanneer de kans een op tienduizend is dat iemand een darminfectie oploopt van E.coli, moeten waterbedrijven uit voorzorg in actie komen.

Drinkwater is meestal maar voor een korte periode vervuild, zegt drinkwateringenieur Jan Peter van der Hoek van de Technische Universiteit Delft. "In het algemeen is dat binnen een à twee dagen hersteld, met daarbij drie dagen analysetijd om veilig water te garanderen."

Bacteriën zijn relatief groot in vergelijking met water, dus die kun je gemakkelijk tegenhouden.

Kitty Nijmeijer, membraanexpert Technische Universiteit Eindhoven

Bij E.coli ligt het in ieder geval niet aan de zuivering. Voordat het water in de leidingen terechtkomt, worden E.coli en andere bacteriën uit het water gezuiverd met membraanfilters en gedesinfecteerd met uv-straling.

"Dat gebeurt met eerst een grove zeef, dan een fijne en dan een nog fijnere", zegt Membraanexpert Kitty Nijmeijer van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). "Bacteriën zijn relatief groot in vergelijking met water, dus die kun je gemakkelijk tegenhouden. Voordat het water het leidingnet ingaat, zit er 100 procent zeker geen E.coli in."

Huisarts

In het Vlaardingse water zat een heel lage waarde. Maar omdat mensen er ziek van kunnen worden, neemt Evides deze voorzorgsmaatregel. De woordvoerder: "Het kan zomaar zijn dat mensen het water ongekookt geconsumeerd hebben terwijl het er al in zat. We hebben een groot aantal telefoontjes gekregen van verontruste mensen."

Tegen hen zegt het bedrijf: "Hou jezelf in de gaten, en schakel zo nodig een huisarts in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl