Vlap en Pierie vormen de toekomst van sc Heerenveen
"Wat goed is, komt snel", wordt weleens gezegd. In het geval van de 17-jarige Kik Pierie klopt dat. Maar soms heb je ook wat meer tijd nodig om ergens te komen. Daar weet de 20-jarige Michel Vlap alles van. Twee talenten, twee verhalen. Maar allebei spelen ze nu in het eerste elftal van sc Heerenveen.
Het zorgt voor een lach op het gezicht van Jeffrey Talan, voormalig speler van de Friezen en tegenwoordig hoofd jeugdopleiding van de club. "Het is altijd bijzonder als een jeugdspeler het eerste elftal haalt. Er zijn meer talenten die afvallen dan die het redden. Maar de afgelopen jaren hebben we er heel wat jongens doorheen kunnen krijgen. Wat dat betreft, gaat het heel aardig."
Hakim Ziyech en Daley Sinkgraven bijvoorbeeld. Ze spelen nu bij Ajax, maar doorliepen de jeugdopleiding van Heerenveen en haalden daar de hoofdmacht. En ook Joost van Aken (Sheffield Wednesday), Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg) en Bilal Basacikoglu (Feyenoord) maakten hun eerste minuten in de eredivisie bij Heerenveen.
Kik Pierie en Michel Vlap, die afgelopen zondag tegen AZ voor het eerst samen in de basis stonden, zijn dus de nieuwste talenten die zich in Friesland opgewerkt hebben van jeugd- naar eredivisiespeler. Talan heeft hun ontwikkeling van nabij gevolgd.
"Bij Pierie is het wel uitzonderlijk snel gegaan. Hij is nu 17 en staat wekelijks in de basis. Maar leeftijd zegt niet alles. Goed genoeg is oud genoeg. Het is een hele intelligente jongen, leergierig en ontzettend gedreven om het maximale uit zichzelf te halen. Dat het bij hem zo snel gaat, komt door zijn pure talent in combinatie met de juiste mentaliteit."
'Extra mooi dat Vlap het haalt'
Bij de nu 20-jarige Vlap duurde het allemaal wat langer. Talan: "Michel heeft echt geduld moeten hebben. Hij had moeite met de ontwikkeling van zijn lijf en moest lang wachten tot hij volgroeid was. Fysiek was hij ook niet zo sterk als Kik Pierie, maar aan de bal was hij fantastisch. Het bijzondere bij Michel was dat hij mét bal sneller was dan zonder bal. Dat maakte hem tot een goede voetballer."
Ook voor Heerenveen was het het wachten waard. "Wij hebben hem de tijd gegeven. Bij een kleinere club als Heerenveen kan dat ook. Wij kunnen een jeugdspeler niet zomaar vervangen, zoveel talent is er in onze omgeving niet. Dat is anders dan bij clubs als Ajax en Feyenoord waar ze sneller een ander kunnen pakken. Daarom is het extra mooi dat een jongen als Michel het uiteindelijk haalt."
Omdat Heerenveen uit minder talent kan putten kiest de club er bewust voor de opleiding "klein" te houden, vertelt Talan. "Wij doen het iets anders dan andere clubs. We werken niet met jaargangen. We hebben bijvoorbeeld geen onder 16 en onder 18, maar alleen onder 15, onder 17 en onder 19."
"Een jongen die bij onder 15 erg goed is, moet als hij doorstroomt naar onder 17 eerst weer opboksen tegen oudere jongens. Dan moet hij echt strijden voor een basisplek. Een jaar daarop is hij dan misschien wel weer de beste, maar het jaar daarna moet hij weer knokken om erin te komen."
Er kan zo veel gebeuren onderweg qua blessures, interesses en motivatie
Met die methode kiest Heerenveen volgens Talan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. "Ons doelstelling is om ervoor te zorgen dat elk jaar een aantal spelers uit de jeugdopleiding aansluit bij de eerste selectie. Het is altijd lastig in te schatten wie het wel en wie het niet gaat halen. Er kan zo veel gebeuren onderweg qua blessures, interesses en motivatie."
"Daarom zijn we blij met de ontwikkeling van jeugdspelers als Pierie en Vlap. Zij zijn op dit moment de toekomst van Heerenveen. Het is aan ons om te zorgen dat er ook weer opvolgers komen. Arjen van der Heide heeft deze zomer als 15-jarige al meegedraaid in de voorbereiding van het eerste elftal. Maar of het laatste stukje van zijn ontwikkeling net zo snel gaat als bij Kik Pierie, dat is en blijft afwachten."