Links en rechts tegen bezuiniging wijkverpleging, van PvdA tot PVV
PvdA-leider Asscher probeert met zeven andere oppositiepartijen te voorkomen dat het kabinet-Rutte III kort op de wijkverpleging. In het debat over de regeringsverklaring kwam Asscher met een motie om de wijkverpleegkundigen "uit te zonderen van bezuinigingen".
De motie werd ondersteund door linkse en rechtse partijen: de SP, GroenLinks, 50Plus, de Partij voor de Dieren, Denk, Forum voor Democratie en de PVV. Van de oppositiepartijen doet alleen de SGP niet mee. Die vindt het nog te vroeg, omdat er nog onderhandeld moet worden over de wijkverpleging.
Kwetsbaar
Asscher kwam met zijn motie in de eerste termijn van het debat, een ongebruikelijke gang van zaken. Doorgaans gebeurt dit pas in de tweede termijn, die voor morgen gepland staat.
De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ook de SGP reageerden zeer verbaasd op de actie van de PvdA-leider. Asscher zei dat het beter is als het kabinet zo snel mogelijk op de hoogte is van de gezamenlijke eis. "Deze groep is te kwetsbaar."
Het gaat om een bedrag van 100 miljoen euro. Het kabinet zegt dat er nog geen sprake is van een korting, omdat er nog een akkoord gesloten moet worden met de sector.
Uitgestoken hand
De PvdA-leider reageerde op de oproep van premier Rutte om met de oppositie samen te werken. "Die hand moet wel wat voorstellen", zo verwoordde Asscher de stelling van meerdere oppositiepartijen dat het kabinet wel tegemoet moet komen aan hun wensen. "De uitgestoken hand van het kabinet gaat niet naar huurders, politieagenten, arbeidsongeschikten of flexwerkers, maar wel naar beleggers. Die krijgen prachtige cadeaus."
De samenwerking met de PVV is opmerkelijk. In 2014 begon de PvdA met een PVV-boycot naar aanleiding van de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak van partijleider Wilders. In april 2017, na drie jaar, steunden de PvdA-Kamerleden voor het eerst weer een PVV-motie voor meer personeel in verpleeghuizen.