Rode Kruis biedt excuses aan voor falen in Tweede Wereldoorlog
Het Nederlandse Rode Kruis heeft diepe verontschuldigingen aangeboden voor de handelwijze van het bestuur in de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) blijkt dat de leiding van de hulporganisatie weinig tot niets heeft gedaan voor vervolgde Joden in Nederland.
De organisatie bood excuses aan bij de boekpresentatie van Kwesties van leven en dood. Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. In het boek beschrijft NIOD-historicus Regina Grüter de rol van de hulporganisatie in de oorlogsjaren.
Haar onderzoek bevestigt het beeld dat het bestuur vrijwel niets heeft ondernomen om Joodse burgers en gevangenen in concentratiekampen te helpen. Ook werkte de organisatie mee aan anti-Joodse maatregelen door de Duitse bezetters.
'Bestuur heeft gefaald'
Het Nederlandse Rode Kruis constateert dat het toenmalige bestuur heeft gefaald. "De leiding kwam niet op voor de meest kwetsbaren, die in deze periode de hulp van de organisatie het hardst nodig hadden, namelijk de Joodse gemeenschap, Roma en Sinti en politieke gevangenen."
In het boek van Grüter zijn ook veel verhalen te lezen over vrijwilligers en lokale afdelingen die op eigen houtje hulp verleenden aan vervolgde Joden. Het Rode Kruis benadrukt dat het zich niet wil verschuilen achter deze positieve verhalen. "Onze excuses aan de Joodse gemeenschap, slachtoffers en nabestaanden, horen bij het erkennen van de fouten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog."
De directeur van Rode Kruis Nederland, Gijs de Vries, zegt dat de organisatie lessen wil trekken uit het verleden. "Juist een humanitaire organisatie als het Rode Kruis mag nooit wegkijken en we zullen er alles aan moeten doen om dat te voorkomen."