Uluru
NOS NieuwsAangepast

Klimmers vanaf 2019 niet meer welkom op Uluru

Als het beklimmen van de Australische rots Uluru op je bucket-list staat, dan moet je er niet te lang meer mee wachten. Na 26 oktober 2019 wordt de Uluru namelijk verboden gebied voor klimmers. Dat heeft het bestuur van het nationaal park waarin de 348 meter hoge rots ligt unaniem besloten.

Uluru, voorheen Ayers Rock genoemd, is een van de bekendste attracties van Australië. Jaarlijks komen zo'n 300.000 toeristen naar de rode rots die bij zonsopgang en zonsondergang van kleur lijkt te veranderen.

Over twee jaar niet meer klimmen op Uluru

Heilige plaats

Uluru is een heilige plaats voor de Aboriginals de oorspronkelijke bewoners van Australië. Het beklimmen van de rots is voor hen taboe. Al sinds de lokale Aboriginals, de Anangu, in 1985 de zeggenschap over het heiligdom terugkregen, willen zij het beklimmen van de rots verbieden.

Tot nu toe was daarvoor geen meerderheid in het bestuur dat bestaat uit acht Aboriginals en vier overheidsambtenaren. In 2010 werd besloten om te stemmen over het sluiten van de klimroute als het aantal klimmers onder de 20 procent van het totaal aantal bezoekers zou komen en dat was onlangs het geval.

Bezoekers wordt gevraagd de rots niet te beklimmen

Op de website van het nationale park wordt het bezoekers afgeraden de rots te beklimmen en ook bij de rots zelf staan borden waarop gevraagd wordt de rots niet te beklimmen uit respect voor de Aboriginals.

Het steile pad is daarnaast ook vaak gesloten. Driekwart van de tijd is het dicht vanwege de weersomstandigheden of religieuze activiteiten.

De meeste klimmers zijn Australiërs en Japanners. Sinds 1950 zijn er 36 mensen om het leven gekomen bij de steile klim.

Toeristen beklimmen Uluru

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl