In 2013 leidde de 'Sinterklaasstorm' tot overstromingen in Delfzijl
NOS NieuwsAangepast

Wind stuwt water in Eems omhoog, Rijkswaterstaat neemt maatregelen

Rijkswaterstaat neemt maatregelen vanwege de stormachtige wind in het noorden van het land. Vooral langs de kust bij Delfzijl worden vannacht erg hoge waterstanden verwacht, van 4 meter boven NAP.

Er is geen overstromingsgevaar, maar buitendijkse gebieden komen onder water te staan. Rijkswaterstaat, waterschappen en havens in het noorden van het land nemen maatregelen. Zo wordt er dijkbewaking ingesteld en kades worden ontruimd.

Stormvloedkering

In de zeesluis van het Eemskanaal bij Delfzijl wordt de stormvloedkering gesloten. De zeesluis is dan gestremd voor de scheepvaart. Mogelijk worden ook andere sluizen en bruggen tijdens de storm niet bediend.

Ook rond het IJsselmeer worden maatregelen genomen. Als het water te veel stijgt, gaat de stormvloedkering Ramspol (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) dicht, maar voorlopig is de verwachting dat dat niet nodig zal zijn. Sinds 2015, toen Rijkswaterstaat het beheer van Ramspol overnam, is de stormvloedkering drie keer gesloten.

Trechter

Langs de westkust worden geen problemen verwacht, omdat het daar minder hard waait. Bovendien komt de hoge waterstand bij Delfzijl vooral door de windrichting: de noordwestelijke wind stuwt het water omhoog in de trechtervormige Eems.

Een waterstand van 4 meter boven NAP komt volgens Rijkswaterstaat bij Delfzijl gemiddeld eens in de zes jaar voor. Tijdens de 'Sinterklaasstorm' in 2013 steeg het peil bij Delfzijl tot 4,82 meter boven NAP, maar toen was het ook springtij. Daarvan is nu geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl