Buma verwacht dat kabinet referendumuitslag over aftapwet negeert
Het nieuwe kabinet houdt vast aan de 'aftapwet', ongeacht de uitslag van het referendum over die wet. Dat verwacht CDA-leider Buma. In een interview met de Volkskrant zegt hij: "Ik zie niet goed hoe we de uitslag moeten overnemen, terwijl we al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen."
Ook de VVD en CU blijven achter de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan, ongeacht de uitslag van het referendum. De VVD verwacht overigens dat een meerderheid de wet steunt. D66 wilde in de Volkskrant nog niet reageren.
Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.
Buma noemt het referendum een rest uit het verleden en zegt vast te houden aan de nieuwe wet. "Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum." In het regeerakkoord is afgesproken het raadgevend referendum af te schaffen.
De CDA'er heeft ook moeite met het gegeven dat het referendum wordt gehouden tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Dan zijn niet in alle gemeenten verkiezingen. Daardoor zal volgens hem de opkomst in gemeenten waar geen verkiezingen worden gehouden veel lager zijn. "Dat klopt gewoon niet."
Waarborgen
Het referendum over de 'aftapwet' is een initiatief van vijf studenten uit Amsterdam die meer dan 400.000 handtekeningen verzamelden. Zij spreken van de Sleepwet omdat die het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers mee te nemen.
Ook de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak zijn kritisch. De nieuwe wet wordt 1 januari van kracht. De regering zegt dat er voldoende waarborgen zijn ingebouwd.