NOS NieuwsAangepast

'Alle werkenden gaan er door nieuw kabinet op vooruit'

Als de plannen in het regeerakkoord worden uitgevoerd zoals het nieuwe kabinet ze voor ogen heeft, gaan alle werkenden in Nederland erop vooruit. Ten opzichte van nu zal hun koopkracht in 2021 met 4 tot 6 procent gestegen zijn, zegt het Nibud, dat in opdracht van de Tweede Kamer het regeerakkoord heeft doorgerekend.

Het instituut voor budgetvoorlichting keek naar de veranderingen die de kabinetsplannen bij honderd voorbeeldhuishoudens teweegbrengen. Mensen met een baan houden meer over in hun portemonnee omdat de salarissen harder stijgen dan de prijzen. Werkenden profiteren ook van de hogere arbeidskorting en lagere belastingtarieven.

Mensen met een relatief laag inkomen, tot 20.000 euro per jaar, zien het minst van de koopkrachtstijging. Dat komt doordat hun inkomen in de eerste belastingschijf valt, waarvan het tarief omhoog gaat. De koopkracht van middeninkomens en hogere inkomens groeit harder, omdat zij juist iets minder gaan betalen.

Btw-tarief

Het kabinet verhoogt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Boodschappen doen of een bezoek aan de kapper wordt daarmee duurder. Ondanks die maatregel gaat het merendeel van de Nederlanders erop vooruit: ook een bijstandsgezin met twee kinderen heeft in 2021 zo'n 40 tot 45 euro meer te besteden per maand.

Huishoudens met kinderen gaan er sowieso op vooruit door de verhoging van de kinderbijslag en het inkomensafhankelijke kindgebonden budget. Bij gezinnen waarvan één van de partners werkt stijgt de koopkracht harder dan bij gezinnen met twee werkende partners.

Bij gepensioneerden stijgt de koopkracht niet zo hard. Ouderen met alleen AOW of met een klein aanvullend pensioen gaan er ietsje op vooruit, rijkere ouderen (met een hoog aanvullend pensioen) zien hun koopkracht zelfs dalen.

Wonen

Huurders zijn beter af met de plannen van het nieuwe kabinet. Zo verdwijnt de harde inkomensgrens voor de toewijzing van huurtoeslag. Daardoor hebben sommige huurders in 2021 recht op huurtoeslag, terwijl ze die nu niet krijgen.

Huiseigenaren ondervinden nadeel van de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de stapsgewijze afschaf van de wet-Hillen. Huizenbezitters die hun hypotheek hebben afbetaald zijn dan niet meer vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Daardoor stijgt hun koopkracht iets minder hard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl