Kette (18) aan het werk op de bierbrouwerij
Aangepast

Op deze opleiding mag je onder schooltijd bier drinken

Een biertje proeven als huiswerk: wie wil dat nou niet? Op de allereerste officiële MBO-opleiding bierbrouwen in Rotterdam kan het vanaf nu. Gisteren hadden de twaalf studenten, die in september begonnen, de eerste brouwdag. En daar werd natuurlijk op geproost.

Ik denk dat bier toch altijd wordt geassocieerd met mannen, maar vrouwen vinden bier ook lekker hoor.

Kette Troost (18)

Kette Troost (18) is de jongste van het stel en mag pas sinds kort legaal bier drinken. "Maar ik heb daarvoor ook wel eens een klein slokje gehad hoor", vertelt ze lachend.

De eerste lichting studenten is tussen de 18 en 45 jaar oud. "Jonger dan 18 mag niet", zegt initiatiefnemer Henri Reuchlin. "Je kunt wel praten over bier, maar bier moet soms ook gewoon geproefd worden."

Kette is één van de twee vrouwen die de brouwersopleiding aan de Lentiz Onderwijsgroep volgen. Dat zijn er volgens haar veel te weinig. "Ik denk dat bier toch altijd wordt geassocieerd met mannen, maar vrouwen vinden bier ook lekker hoor."

Haar ouders hebben een eigen bierbrouwerij. Nadat ze afgelopen zomer eindexamen had gedaan, besloot Kette een tussenjaar te nemen. "Mijn vader had een brouwassistent nodig. Handig voor mijn tussenjaar dus." Toen even later bekend werd dat er een brouwersopleiding startte, twijfelde ze geen moment. "Ik heb me meteen opgegeven."

Maar wat leer je dan? "Schoon en veilig werken bijvoorbeeld, maar ook biochemie en scheikunde", vertelt initiatiefnemer Reuchlin. De studenten krijgen daarnaast ook gewoon les in Engels, Nederlands en rekenen. "Als je dat niet kunt, kun je natuurlijk geen brouwerij runnen."

De opleiding is erg praktijkgericht: één dag in de week krijgen de studenten les. De rest van de dagen lopen ze stage in een brouwerij. "Alle studenten zitten al in de bierwereld en kunnen wel een biertje brouwen", vertelt Kette. "De opleiding gaat wel veel dieper in op het brouwproces."

De opleiding bestaat pas sinds een maand in Nederland. Daarmee liep ons land achter op België en Duitsland. "Terwijl er in Nederland wel heel veel behoefte aan was", zegt Reuchlin. Volgens de initiatiefnemer hadden we vijf jaar geleden nog maar honderd kleine brouwerijen en zijn dat er nu 500.

Na twee jaar studeren hebben studenten een diploma bierbrouwspecialist op zak. Volgens Reuchlin is de brouwersopleiding te vergelijken met de koksopleiding. "Iedereen kan eigenlijk wel koken, maar door je te specialiseren weet je meer over het proces en kun je smaken beter combineren. Dat geldt voor bierbrouwen net zo."

De biertjes die de studenten gisteren tijdens de eerste officiële brouwdag maakten, laten nog even op zich wachten. "Over ongeveer drie weken kunnen we ervan genieten. Nog even geduld hebben dus."

Deel artikel: