Van Coolsingel tot crisis: waarom Feyenoord niet presteert dit seizoen
Thierry Boon
redacteur Sport
Thierry Boon
redacteur Sport
Een jaar geleden was Feyenoord de trotse koploper van de eredivisie. Er werd gestreden, er werd goed gevoetbald, er werd gewonnen. Rond deze tijd vorig seizoen waren de Rotterdammers zelfs nog ongeslagen. Het bleek de basis voor de latere landstitel.
Hoe anders is dat nu: Feyenoord ging al drie keer onderuit in negen competitieduels. PSV, NAC Breda en Ajax bleken te sterk. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst staat op de teleurstellende vijfde plaats. Ten opzichte van vorig jaar hebben de Rotterdammers liefst elf punten minder.
Over titelprolongatie heeft niemand het meer in de Maasstad. Van Coolsingel tot middenmoter: wat is er in korte tijd veranderd? Een analyse in samenwerking met statistiekenbureau OptaSports.
1. Vast elftal ontbreekt
Het elftal dat trainer Giovanni van Bronckhorst in het kampioensjaar het veld opstuurde, was week in, week uit nagenoeg hetzelfde. In de eerste negen eredivisieduels paste de trainer zijn elftal ten opzichte van de week ervoor, bij elkaar opgeteld, slechts op vier posities aan.
Daarmee was Van Bronckhorst van alle trainers degene die het minst wijzigde. Niet geheel toevallig won Feyenoord al die negen wedstrijden.
Tegenover de vier wijzigingen van vorig seizoen, staan er zeventien dit seizoen. Meer dan vier keer zoveel. Een gevolg van de volle ziekenboeg, maar ook van een ploeg die niet draait.
2. De Kuip een onneembare vesting? Niet meer
Van de zeventien thuiswedstrijden won Feyenoord er in het kampioensjaar vijftien. Alleen van Ajax (1-1) en Heerenveen (2-2) werd niet gewonnen.
De bijbehorende doelcijfers in De Kuip: 56 voor, 11 tegen. De laatste thuisnederlaag van Feyenoord was het seizoen daarvoor: op 31 januari 2016 tegen ADO Den Haag (0-2).
NAC Breda (0-2) maakte daar vorige maand een eind aan. Ajax voegde daar een nieuwe nederlaag (1-4) aan toe en tussendoor wist ook PEC Zwolle (0-0) een punt te pakken in Rotterdam.
Met nu acht verliespunten in vijf thuiswedstrijden is De Kuip bij lange na geen onneembare vesting meer. Er is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal verliespunten (4) in het kampioensjaar. En dan moeten er nog twaalf thuiswedstrijden worden gespeeld.
3. Ervaring valt weg
Vorig jaar had Feyenoord met 27 jaar, 9 maanden en 27 dagen gemiddeld de oudste basiself van alle eredivisieclubs. Met zijn 36 jaar en indrukwekkende staat van dienst was Dirk Kuijt de man met een schat aan ervaring. De aanvoerder raakte halverwege het seizoen weliswaar zijn basisplaats kwijt, ook als invaller had hij zijn waarde.
Nog een man met ervaring: Eljero Elia speelde voor grote clubs als Juventus en Werder Bremen en maakte als speler van Oranje het WK 2010 mee, het toernooi waarop de finale werd gehaald. Net als Kuijt speelt Elia inmiddels niet meer voor Feyenoord.
Dit seizoen vallen door blessures ook Jan-Arie van der Heijden (29) en Eric Botteghin (30) weg. De gemiddelde leeftijd van de basis ligt nu een stuk lager: 26 jaar, 5 maanden en 14 dagen.
4. Doelpunten blijven achter
In de negen duels tot nu toe kwam Feyenoord drie keer niet tot scoren. Dat is nu al net zoveel als in het hele kampioensjaar. Vijf goals tegen Willem II en vier treffers tegen AZ en Heracles Almelo zorgen er nu wel mede voor dat het gemiddelde op 1,9 per competitiewedstrijd ligt.
Vorig jaar was dat gemiddelde echter 2,5 doelpunten per duel en kwamen de Rotterdammers uit op 86 goals. De meeste van alle zeventien clubs.
Als Feyenoord doorgaat met het gemiddelde van dit seizoen, eindigt de club op 65 goals. In de geschiedenis van de eredivisie werd slechts vier keer een elftal met 65 goals of minder landskampioen. Kortom: werk aan de winkel in Rotterdam-Zuid.