'In Bangkok voelt het nu als een omgekeerde Koningsdag'
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
Duizenden supermarkten en winkels zijn vandaag gesloten in Bangkok en 80.000 beveiligers zijn in de stad te zien. Selfies maken is verboden, de televisies staan op zwart-wit en alcohol drinken is helemaal uit den boze.
Het enorme crematiecomplex dat de afgelopen maanden is gebouwd, wordt later vandaag deels weer afgebrand. Alles in de Thaise hoofdstad staat in het teken van de uitvaartceremonie van de overleden koning Bhumibol. "Het is hier net een omgekeerde Koningsdag", vertelt de 19-jarige Boudewijn Kok, die momenteel stage loopt bij een bedrijf in Bangkok.
Kok draagt al een week zwart uit respect voor de koning. "Dat is echt heel belangrijk nu. Maandag zaten al mijn zwarte shirts in de was en had ik een grijs shirt aan. Ik had toen de hele dag het idee dat ik iets fout deed. Veel mensen keken me ook aan."
Ik heb nog nooit zoveel militairen op straat gezien.
Koks werkgever heeft hem aangeraden vandaag niet naar buiten te gaan. "Ze zijn bang dat er iets kan gebeuren. Een bomaanslag, misschien. Er is veel onrust in het land."
Die onrust is sinds deze maand te voelen, zegt hij. "Sinds oktober is er een down sfeertje. Er zijn ook bijna geen feestjes." Deze week werd het nog erger. "Het is immens druk. Echt minstens twee keer zo druk als normaal. Ik heb nog nooit zoveel militairen op straat gezien. Ik wilde mijn vrienden afgelopen weekend de stad laten zien, maar het was heel moeilijk om me door de stad te verplaatsen."
Ben Bogaerts ging vanochtend naar een conventiecentrum in Bangkok om zijn steun te betuigen. De sfeer was daar kalm en gemoedelijk, vertelt hij. "Iedereen wacht rustig zijn beurt af om een laatste groet te brengen met een bloem. We zijn echter voortijdig weggegaan omdat het me toch te druk werd."
"Ik dacht als er hysterie uitbreekt, dan wordt het eng", gaat Bogaerts verder. Ook Marjan Boerma-Wegter vindt de sfeer in Bangkok apart. "Op de grote weg is het opvallend rustig. Veel stalletjes langs de weg en op marktjes zijn gesloten. De ceremonie is in een winkelcentrum te volgen op een enorm scherm en de winkels sluiten vroeg."
In de rest van Thailand is minder te merken van de uitvaartplechtigheid. De Thai dragen wel zwart en volgen de ceremonie op de televisie. "Maar het toerisme gaat hier eigenlijk gewoon door", vertelt Margriet van Niejenhuis, die momenteel met haar gezin op Railay is. "Wij hadden ons voorbereid: zwarte kleding mee en onze kleine kinderen voorzien van een zwart lintje."
Het leven gaat gewoon door op het westelijke eiland, zegt Van Niejenhuis. "De afgelopen weken zijn we natuurlijk wel overal de talloze portretten van de koning tegengekomen, zonden de televisiezenders alleen in zwart-wit uit, werd in sommige cafés geen alcohol meer geschonken; allemaal zaken die aangeven dat het wel iets groots is. Maar nu op dé dag zelf, valt het me mee."
De lokale bevolking vindt het moeilijk om de omstandigheden duidelijk uit te leggen aan de toeristen, zegt Ilona Huisman, die momenteel op Koh Tao verblijft. "Ze buigen diep en zeggen sorry in de hoop dat we het begrijpen. Natuurlijk doen we dat."
In het noordelijke Chiang Mai is ook bijna alles gesloten, vertelt Luc van Rens. "Hier zijn nu alleen nog een paar restaurantjes, kleine winkeltjes en sommige massagesalons open. Overal zie je tv's aan met de ceremonie in Bangkok. En het verkeer is ook redelijk rustig."
Niet veel te merken op Koh Lanta
Op het zuidelijke eiland Koh Lanta was bijna niets te merken van de uitvaartceremonie, vertelt Toine Schoonen. "Daar was op een aantal gesloten winkels weinig tot niks te merken van de plechtigheid. De lokale Thai waren niet in zwart gekleed. Het valt mij wel op dat het op de weg extreem rustig is voor dit tijdstip. Maar buiten alle eervolle erkenningen voor de koning is er tot nu toe niet veel te merken."
Bangkok is toch echt de plek waar het vandaag om draait, zegt hij.