Admilson R. en Marcos R. bij een eerdere rechtszitting
NOS NieuwsAangepast

Verdachte moordzaak met geweld uit rechtszaal gehaald

De zitting in het hoger beroep tegen twee broers die worden verdacht van de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo is chaotisch verlopen.

Een van de broers, Admilson R., sprong op en wilde van zijn plek gaan. Hij werd met veel moeite door een aantal agenten van de parketpolitie overmeesterd en uit de zaal verwijderd.

Na een korte schorsing zei een van de raadsheren dat er op de plek waar Admilson zat een klein, scherp voorwerp is gevonden. Hoe hij dat de zaal in heeft gesmokkeld, is niet duidelijk.

Verwondingen

Voor het incident zei Admilson dat hij levenslang verdient en dat het hof daarover gaat. Hij voegde er aan toe "alleen ik bepaal wanneer", wat kan worden uitgelegd als een poging om zichzelf iets aan te doen.

Admilson heeft zichzelf verwond, maar de verwondingen vallen mee, zegt het hof.

Zijn advocaat pleitte er na een gesprek met hem voor dat de zaak werd aangehouden. Volgens haar heeft Admilson tijd nodig om in alle rust na te denken.

Aan het begin van de zitting had hij het gerechtshof verteld dat hij van zijn advocaat af wil en er ook geen andere voor terug wil. Nadat de voorzitter van het hof had verteld over de consequenties, wilde hij z'n advocaat toch houden. Zijn advocaat zegt dat hij op dit moment niet in staat is om een goede beslissing te nemen over zijn rechtsbijstand.

Het hof heeft besloten dat de zaak Admilson wordt aangehouden. De zaak tegen zijn broer, Marcos R. gaat vandaag wel door.

Wel/niet in de rechtszaal

Admilson wilde vandaag eigenlijk niet naar de behandeling van de zaak. Volgens zijn advocaat vond ook de directeur van de gevangenis in Vught het vanwege het veiligheidsrisico beter als hij in zijn cel bleef. Op last van het hof is Admilson toch naar de rechtszaal gebracht.

Admilson R. werd eerder door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Marcos R. kreeg alleen 30 jaar cel. Het Openbaar Ministerie wilde levenslang en ging in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl