We gaan onszelf niet meer 'ontdekken' in Zuidoost-Azië, maar tijdens een fietsvakantie in Zuidoost-Limburg. En wie in een vieze auto wil rijden, wordt met negatieve campagnes aan de schandpaal genageld. Het zijn twee voorstellen uit de Jonge Klimaatagenda 2017, met ideeën voor het Nederland van 2050.
De agenda is geschreven door een flink aantal jongerenorganisaties. Ze vinden de plannen van minister Kamp om de doelen in het klimaatakkoord van Parijs te halen niet genoeg.
"Wij krijgen straks met klimaatverandering te maken, dus moeten we nu van ons laten horen", zegt voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Wilmine van den Bosch (22).
Een greep uit de voorstellen:
Klein en circulair wonen
Huizen moeten energie opleveren in plaats kosten. Dus zonnepanelen het dak op en bouwmaterialen hergebruiken uit slooppanden. Om dit 'circulair bouwen' te promoten, komt er extra belasting op eerstegraads grondstoffen.
De huizen worden kleiner en zijn makkelijk uit te breiden zodat steeds verhuizen niet langer nodig is.
Vervoer
Er moeten meer treinen en bussen komen zodat het ov voor iedereen de handigste optie is. Dus ook als je ver buiten de Randstad woont. De auto gaan we volgens Wilmine vaker delen.
"Dit is typisch zo'n punt waar wij als jonge mensen heel anders naar kijken dan de huidige generatie. Wij hoeven niet allemaal een eigen auto, maar lenen of huren hem liever als we hem nodig hebben. Daar passen dus weer andere toekomstplannen bij."
Steden worden autovrij en de laatste bestuurders van vervuilende auto's worden uit hun wagens gewerkt met 'shaming'-campagnes. "Rijden op benzine kan in 2050 écht niet meer. Dat moeten we gaan zien als abnormaal, zoals we nu naar roken kijken", zegt Wilmine.
Eten
Op school krijg je les over waar je eten vandaan komt. Daardoor kijken jonge mensen minder naar de prijs en strenger naar hoe het voedsel is gemaakt.
Voedsel weggooien doen we straks niet meer, want je koelkast heeft je allang een bericht gestuurd dat je die spinazie écht eens moet opeten.
Rijden op benzine moeten we gaan zien als abnormaal, zoals we nu naar roken kijken.
Onderwijs
Al vanaf het basisonderwijs (en tot ver daarna) komt duurzaamheid terug in het lespakket. Jawel, bij álle vakken. Linde Nieman (23), organisator van de Jonge Klimaattop, legt uit: "Orkanen, maar ook sommige burgeroorlogen, zijn te linken aan klimaatverandering. Dat mag duidelijker naar voren komen."
Lesmaterialen op scholen worden vooral digitaal. En dat heeft voordelen: geen pijnlijke en bezwete rug meer van die zware tas.
Werken
In de toekomst gaan we minder uren op een dag werken én vaker vanuit huis. Maar ook op verschillende tijden. Daarmee wordt alles flexibeler.
De baas moet zich drukker maken over het afval dat zijn bedrijf produceert, want hij moet uitzoeken hoe dit goed te recyclen is.
Maar hoe willen de makers van de Jonge Klimaatagenda dit alles laten uitkomen? Wilmine: "Deze agenda gaan we bij iedereen onder de neus drukken. Vooral bij de mensen die ook aanwezig zijn bij de internationale klimaattop in Bonn komende maand."