Steeds meer Nederlandse zieke ouderen van cruiseschepen gehaald
Het aantal Nederlanders dat ziek of gewond van een cruiseschip wordt gehaald, is flink gestegen. Alarmcentrale Eurocross verwacht dat dit jaar in totaal 135 ziekmeldingen zullen binnenkomen, zo'n 30 procent meer dan twee jaar geleden. Mogelijke oorzaak is de hogere leeftijd van mensen die vakantie vieren op een cruiseschip.
Eurocross heeft dit jaar tot nu toe ruim honderd patiënten van cruiseschepen gehaald. Meestal gaat het om infecties zoals longontstekingen, hartklachten of verergering van een ziekte waaraan de vakantieganger al leed. Ook botbreuken komen voor, vaak na een val aan boord. De scheepsarts bepaalt doorgaans of de situatie zo nijpend is dat een patiënt naar een ziekenhuis op het vasteland moet worden gebracht.
De alarmcentrale vermoedt dat de stijging verband houdt met de hoge leeftijd van passagiers van cruiseschepen. "Een paar jaar geleden gingen vooral mensen van 60 tot 65 op zo'n vakantie, nu zijn het vaak ouderen van 70 tot 80 jaar."
'Duur grapje'
Een patiënt van een cruiseschip halen is vaak een "duur grapje", zegt Suzan de Wit van Eurocross in het NOS Radio 1 Journaal. Het schip moet ergens afmeren, wat bij verre reizen soms lastig kan zijn. Vervolgens brengt een ambulance de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In noodgevallen wordt een helikopter ingezet.
Niet iedereen is goed verzekerd voor dit soort incidenten. De Wit raadt vakantiegangers daarom aan voor vertrek goed te bekijken wat verzekeraars wel en niet vergoeden.