Poolse arbeiders betalen vaak veel voor slechte huisvesting
NOS NieuwsAangepast

'Tekort aan huisvesting arbeidsmigranten groter dan ooit'

Het wordt steeds lastiger om voldoende geschikte huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten. Dat zegt het Expertisecentrum Flexwonen (EF). Het centrum schat dat er op dit moment een tekort is van 100.000 verblijfplaatsen.

Dat betekent dat een kwart van de ongeveer 400.000 arbeidsmigranten geen verblijfplaats heeft die voldoet aan de minimale eisen. Het gevolg is bijvoorbeeld dat zij in brandonveilige panden wonen of met te veel mensen samenwonen.

Het tekort aan verblijfplaatsen loopt op door de aantrekkende economie; er komen steeds meer arbeidsmigranten naar Nederland. Tegelijkertijd komt er niet snel genoeg geschikte huisvesting bij. Ook speelt mee dat de kwaliteitseisen voor huisvesting in 2012 zijn opgeschroefd, waardoor minder plekken voldoen.

Hard werkende krachten

Ondernemers die arbeidsmigranten hard nodig hebben, maken zich zorgen. "Voor de BV Nederland is dit een serieus probleem, want arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor onze bedrijven", zegt Hiddo de Bruin van uitzendbureau AB Oost. Hij heeft recent voor het eerst noodzakelijke krachten moeten weigeren, omdat hij geen geschikt onderkomen vond.

Arbeiders moeten soms twee keer een uur reizen om naar en van hun werk te komen.

Stef van Bladel van uitzendbureau T&S

Marinus Hofland uit Maasdijk heeft zo'n 15 tot 30 Polen in zijn kassen werken. "Het zijn hard werkende krachten. Zonder Polen draait mijn bedrijf niet", zegt hij. Zelf heeft hij nog geen probleem om ze te huisvesten, omdat ze al vroeg in het seizoen naar Nederland komen. Maar hij ziet andere bedrijven in de regio ermee worstelen. Je merkt dat de huizenmarkt is aangetrokken en daardoor is er veel minder woonruimte beschikbaar voor arbeidsmigranten.

Ook uitzendbureau T&S in Waalwijk loopt tegen problemen aan. In die regio werken ongeveer 4500 tot 7000 mensen uit Oost-Europa, maar voor lang niet iedereen is plaats. "Arbeiders moeten soms twee keer een uur reizen om naar en van hun werk te komen", zegt Stef van Bladel. "We willen graag in de regio goede voorzieningen bieden, maar die zijn er niet."

Gemeenten

Gemeenten bepalen zelf hoe ze de woningen die bij hen beschikbaar komen verdelen. Daarbij maken ze keuzes tussen verschillende groepen, zoals asielzoekers, arbeidsmigranten en Nederlanders die op de wachtlijst staan. T&S ziet dat gemeenten soms huiverig zijn om arbeidsmigranten te huisvesten. Iedereen vindt het belangrijk, maar liever niet in de eigen voor- of achtertuin.

Gemeenten proberen werkgevers soms te helpen door hen toestemming te geven voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Zo heeft de gemeente Waalwijk onlangs vergunningen afgegeven voor twee initiatieven voor grootschalige huisvesting voor tientallen werknemers. Ook in andere gemeenten worden zulke plannen gerealiseerd, zoals in Helmond, Bergen op Zoom en Bodegraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl