Koepelgevangenis Arnhem in de verkoop
Het Rijksvastgoedbedrijf doet de koepelgevangenis in Arnhem in de openbare verkoop. In 2013 werd de inrichting gesloten, in 2015 diende de gevangenis als opvangcentrum voor vluchtelingen. Gevangenissen komen steeds vaker leeg te staan door de dalende criminaliteitscijfers.
Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf zegt dat de gevangenis in Arnhem niet langer nodig is. "We hebben heel lang gevangenissen in Nederland bijgebouwd, maar de afgelopen jaren staan ze te vaak leeg."
Wonen en werken
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft alleen maar panden in handen die voor het rijk dienen. "Rijksmusea zijn er voor schilderijen, rechtbanken om recht te spreken en kazernes voor soldaten. Nu deze gevangenis niet meer voor gevangenen is, moet er een nieuwe bestemming komen."
Wassenaar zegt dat de gevangenis verschillende nieuwe doelen kan hebben. "De gemeente moet het bestemmingsplan vervolgens wel wijzigen. Maar in de koepel kan gewoond en gewerkt worden of je kunt er zorg verlenen. Er is heel veel mogelijk."
Bezuinigen
In 2013 kwam Fred Teeven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie met het plan om fors te bezuinigen op gevangenissen. Dat leidde tot het sluiten van meerdere gevangenissen.
Zo werd de Bijlmerbajes in Amsterdam al verkocht. Vijf gevangenistorens worden gesloopt om plaats te maken voor ongeveer 1350 woningen voor een nieuwe stadswijk. Ook de voormalige koepelgevangenis in Haarlem is verkocht. Daar wordt een university college ondergebracht. De koepelgevangenis van Breda gaat over anderhalf jaar in de verkoop.