Als het aan Wikihouse ligt, bouw je je huis straks met een download-knop. Je kiest een ontwerp uit de database, laat de onderdelen met behulp van een computer uitzagen en zet het bouwpakket vervolgens met een paar vrienden elkaar. In Almere wordt zo'n huis voor het eerst echt gebouwd.
"Een handleiding helpt je om het in elkaar te zetten, waarmee het heel erg simpel is gemaakt om een huis te bouwen", vertelt Ivar Diekerhof, die het project coördineert. "Dan heb je het casco van de woning en kan je het afwerken zoals je wilt."
Het idee achter Wikihouse is dat je voor een relatief lage prijs en in korte tijd je eigen woning kan bouwen. Je hebt in principe geen aannemer of architect nodig. Je wisselt alle ontwerpen en ervaringen voortdurend uit, zodat anderen er wat aan hebben.
"De Wikihouse-beweging wordt steeds groter", zegt Diekerhof. "Die is gestart in Londen en inmiddels zie je eigenlijk over de hele wereld chapters ontstaan."
Op de bouwplaats in Almere helpen dan ook vrijwilligers uit andere landen mee, zoals de Spaanse Belen Palacios. "Het is erg interessant om mee te werken", zegt zij. "Nieuwe dingen proberen en mensen die erin wonen betrekken bij het bouwproces. Het is een goed alternatief voor het stenen huis."
Ook studenten helpen mee het eerste echte Wikihouse in Nederland te bouwen, in ruil voor een aantal studiepunten. "Tijdens de opleiding ben ik bezig met het ontwerpen en bedenken van huizen, maar niet echt met het zelf bouwen ervan", vertelt student bouwkunde Roald van der Wurff. "Dus ik dacht: laat ik eens een keertje meehelpen en zien hoe dat in z'n werk gaat. Ik vind het ontzettend mooi: het zijn een soort puzzelstukjes die in elkaar passen. "
Wikihouse werkt volgens het open source-principe: iedereen kan de ontwerpen downloaden, maar moet ook aangeven wat er beter kan. In de bibliotheek van de beweging staat tot nu toe één ontwerp, maar de bedoeling is dat die in de toekomst voller wordt. Dit huis in Almere wordt nummer twee en er is er nog één in aanbouw in Engeland.
Het huis in Almere is gewoon aangesloten op het riool en voldoet volgens de makers aan de Nederlandse bouwwetgeving. Maar de techniek kreeg niet zomaar een vergunning van de gemeente. "We hebben uitgebreid laboratoriumonderzoek moeten doen om te testen of de verschillende bouwdelen sterk genoeg zijn", vertelt Diekerhof. "En dat zijn ze."
Uiteindelijk moet een klein, eensgezins-wikihouse voor zo'n anderhalve ton neer te zetten zijn. "En dan kan je het dus wel helemaal maken zoals je het zelf wilt", zegt Diekerhof. Na dit project hoopt Wikihouse nog zo'n 15 tot 25 van dit soort huizen in Almere neer te zetten.