Boris Johnson bijna in de fout met ongepast gedicht in Myanmar
Een gedicht van een eeuw oud had tot een pijnlijk incident kunnen leiden bij een bezoek van Boris Johnson aan Myanmar eerder dit jaar. Op nu vrijgegeven beelden is te zien hoe de Britse minister van Buitenlandse Zaken een gedicht over de koloniale tijd probeert op te zeggen, totdat zijn ambassadeur hem subtiel terugfluit.
Tijdens het eerste bezoek aan Myanmar van een Britse minister in vijf jaar, bracht Johnson een bezoek aan de beroemde boeddhistische Shwedagonpagode. Het geluid van een luidende klok riep herinneringen op aan het gedicht Mandalay van Rudyard Kipling.
"'The temple bells they say: Come you back, you English soldier' - weet u nog?", vraagt Johnson enthousiast aan zijn gevolg. Zijn woorden werden opgepikt door camera's van Channel 4, die de minister volgden op zijn reis. De beelden zijn nu gebruikt in een reportage over Johnson.
Later probeert Johnson mompelend zich nog meer te herinneren over het gedicht uit 1892, waarin een soldaat van de Britse bezettingsmacht nostalgisch terugkijkt op zijn relatie met een lokaal meisje.
"'The wind is in the palm trees'", begint Johnson aarzelend, voordat zijn ambassadeur hem waarschuwt dat hij nog een microfoon draagt. "Dit is niet een goed idee."
"Wat? The Road to Mandalay?", vraagt Johnson. "Nee", antwoordt de ambassadeur. "Dat is niet gepast."
Myanmar, destijds Birma genoemd, werd in 1824 ingelijfd in het Britse Rijk. In 1947 werd het land onafhankelijk. De ambassadeur achtte het ongetwijfeld onwelvoeglijk om hun gastheren aan die koloniale tijd te herinneren met het gedicht.
Tactloos
Johnson staat bekend om zijn directe en soms tactloze optredens. Zo vergeleek hij Hillary Clinton eens met "een sadistische verpleegster in een psychiatrische inrichting" en noemde hij president Obama "iemand met een aangeboren afkeer van het Britse rijk vanwege zijn deels Keniaanse afkomst".
Ook maakte Johnson ooit een grap over de Turkse president Erdogan die gemeenschap zou hebben met een geit.
Toen Johnson desalniettemin door premier May tot minister van Buitenlandse Zaken werd benoemd, reageerde Europarlementariër Guy Verhofstadt: "Britse humor kent duidelijk geen grenzen...".