Ook tweedejaarsstudent minder vaak op kamers
Studenten blijven steeds langer thuis wonen. Niet alleen eerstejaarsstudenten, maar ook tweedejaars gaan minder vaak op kamers. Voor 52 procent van de studenten is het leenstelsel de oorzaak, blijkt uit onderzoek van Kences, een samenwerkingsverband van studentenhuisvesters.
"Naast lenen om te studeren, willen studenten niet ook lenen om uit huis te gaan", zei Kences-directeur Ardin Mourik in het NOS Radio 1 Journaal. Mourik zegt dit effect te hebben voorspeld. "Maar we hadden niet verwacht dat het zo groot zou zijn en zo lang door zou gaan."
Van de eerstejaarsstudenten verliet vorig jaar 26 procent het ouderlijk huis tegen 38 procent een jaar eerder. Van de tweedejaarsstudenten woonde 37 procent vorig jaar op kamers. Een jaar eerder was dat nog 49 procent.
Mourik vindt het jammer dat minder studenten op kamers gaan. "Dat maakt de studieperiode minder rijk en betekent dat studenten waarschijnlijk later lid worden van een vereniging en actief worden in een stad."
Dat kamers duurder worden, speelt bij het besluit om niet uit huis te gaan geen doorslaggevende rol, zegt Kences.
Tussen wal en schip
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is geschrokken. "Dit laat zien dat het leenstelsel ook verder in de studie veel invloed heeft. We hoopten dat het mee zou vallen, maar zien het tegendeel", zegt voorzitter Tariq Sewbaransingh, die zelf na zeven maanden op en neer reizen vanuit Echt in Limburg een betaalbare kamer in Amsterdam vond.
Sewbaransingh zegt dat veel studenten die tussen wal en schip vallen, bij de LSVb aankloppen. "Zij komen niet in aanmerking voor een aanvullende beurs, omdat hun ouders daar net te veel voor verdienen. Maar ze krijgen niets van hun ouders, want daar verdienen die te weinig voor."