Nieuw kabinet wil belastingen met 5 miljard verlagen
Als het aan de nieuwe coalitie ligt, gaat iedereen die werkt minder belasting betalen. De onderhandelende partijen zijn het zo goed als eens over een ingrijpende aanpassing van het belastingstelsel: twee van de vier belastingschijven verdwijnen. Het nieuwe belastingsysteem, met twee schijven, moet in 2019 ingaan, mits de belastingdienst dat aankan. Het zou kunnen dat het later pas gebeurt.
Vooral mensen met hoge en middeninkomens profiteren. Iemand met een bruto jaarsalaris van 40.000 euro krijgt een belastingvoordeel van ongeveer 1200 euro.
In totaal trekken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie netto 5 miljard euro uit voor belastingverlaging voor burgers. Vooral CDA en ChristenUnie zijn voorvechter van een stelsel met nog maar twee schijven in de inkomstenbelasting. Het CDA noemt het een 'sociale vlaktaks'.
Het tarief in de eerste schijf bedraagt 37 procent. Wie meer dan 68.000 euro verdient komt in de tweede schijf, met een belastingtarief van 49,5 procent.
Aan de formatietafel wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het voorstel, daarom zouden de percentages nog iets aangepast kunnen worden.
Meer werken moet lonen, boodschappen wel duurder
Het aanstaande kabinet wil dat het loont om meer te werken. Veel mensen met een middeninkomen zien hun inkomen nu nauwelijks stijgen als zij een dag extra gaan werken of promotie maken. Van de salarisverhoging blijft weinig over, omdat ze snel in een hoger belastingtarief terechtkomen. In een systeem met twee schijven profiteren mensen langer van een laag tarief.
De vereenvoudiging van het belastingstelsel kost miljarden euro's. Om dat te betalen denken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan een verhoging van de btw. De dagelijkse boodschappen worden daardoor duurder. Ook de belasting die iedereen betaalt over de energierekening gaat omhoog.
Met hoeveel de btw en de energieheffing omhoog zouden gaan, is nog niet duidelijk, maar de partijen willen netto een lastenverlichting van 5 miljard euro bereiken.
Hypotheekrenteaftrek
Een systeem met twee belastingschijven vergroot de verschillen tussen rijk en arm, en dat is niet de bedoeling van de nieuwe regering. Om de inkomensverschillen niet te groot te laten worden, zijn extra maatregelen nodig.
De eenvoudigste, maar politiek meest gevoelige, is het versneld beperken van de hypotheekrenteaftrek. Van die aftrek profiteren de hoogste inkomens relatief het meest. De VVD is tegen een ingreep, D66, ChristenUnie en CDA willen dat wel. Toch lijkt het de meest voor de hand liggende optie, omdat de rente nu heel laag is en mensen er nu relatief weinig last van hebben.
Werkgevers blij
De onderhandelende partijen zijn niet de enigen die willen dat de middeninkomens in Nederland erop vooruit gaan. De werkgevers pleiten al langer voor deze lastenverlichting. Werknemers die meer overhouden in hun portemonnee, vragen minder snel aan hun baas om loonsverhoging.