Europa verdeelt vluchtelingen slecht: 'Zovelen wachten nog in kampen'
Honderdduizend vluchtelingen zouden worden verdeeld over Europa, werd twee jaar geleden afgesproken. Morgen verstrijkt de deadline van dat akkoord en is nog geen derde van dat aantal gehaald. Daardoor zit het overgrote deel van de vluchtelingen nog steeds in Italië en Griekenland.
Vooral Polen en Hongarije werken niet mee aan de afspraak, die twee landen hebben nog geen enkele asielzoeker opgenomen. Ook Tsjechië met 12 opgenomen asielzoekers en Slowakije (16) blijven ver achter.
Nederland
Nederland beloofde 6000 vluchtelingen op te nemen. Tot nu toe zijn er 2300 hiernaartoe overgebracht. Onder hen zijn de Syriërs Khalil en Ahmad. Ze wonen nu met hun gezinnen in een voormalig verzorgingstehuis in Arnhem. "Wij hebben geluk gehad, maar zovelen wachten nog in de kampen", zegt Khalil.
Allebei woonden ze in Aleppo en zijn ze gevlucht voor de gevechten. Zoals zovelen waagden ze de oversteek van Turkije naar Griekenland. "Het was verschrikkelijk", vertelt Ahmad. "De tocht duurde 4 uur. Mijn vouw was acht maanden zwanger. Zestig mensen zaten op de boot". In Griekenland kwamen ze in een overvol vluchtelingenkamp terecht.
In de tijd dat Khalil daar was stond zijn leven stil, vertelt hij. "Er is onvoldoende eten en drinken, de vluchtelingen kunnen niets doen en de kinderen gaan niet naar school." Hij kent mensen die besloten hebben naar Turkije of zelfs Syrië terug te keren.
Het eerlijk verdelen leek een goed systeem. Helaas hoort Nederland bij de landen die het maar mondjesmaat doen.
Malta is het enige land dat 100 procent van het afgesproken aantal vluchtelingen heeft opgevangen. Verder doen Finland en Ierland het relatief goed. Noorwegen en Liechtenstein hebben als niet-EU-landen vrijwillig vluchtelingen opgenomen, respectievelijk 1500 en 10 mensen.
Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk noemt het schandalig dat Nederland zich niet aan zijn afspraken houdt. "Het eerlijk verdelen leek een goed systeem. Maar helaas hoort Nederland bij de landen die het maar mondjesmaat doen."
Doordat de afspraken over herverdeling van vluchtelingen niet zijn nagekomen, zitten de tentenkampen in Griekenland nog altijd overvol. "Vergeleken met de situatie daar is het hier een 7-sterrenverblijf", lacht Khalil. Twee landen mocht hij kiezen nadat hij te horen had gekregen dat zijn gezin voor herplaatsing in een Europees land in aanmerking kwam.
Van een vriend hoorde hij dat Nederland een lief land met lieve mensen was, dus kozen ze Nederland. "Racisme zou hier niet bestaan, en het klopt. Iedereen zegt heel vriendelijk gedag tegen ons."
Hij vertelt over een vriend die met zijn gezin op gesprek bij de ambassade van Estland mocht komen, samen met nog 19 gezinnen. Na twee maanden werden ze allemaal afgewezen. Een nieuw land uitkiezen mocht niet.
En dus moeten die mensen proberen een toekomst op te bouwen in Griekenland. "Maar hoe vind je daar werk", verzucht Ahmad. "Er zijn zoveel Grieken die zelf niet eens werk hebben. Laat staan dat ze op vluchtelingen zitten te wachten."
Voor beide mannen geldt dat ze vooral blij zijn dat hun kinderen nu naar school gaan. Ahmad bewerkte stoffen, zijn vrouw heeft een opleiding tot naaister gevolgd. "Het zou mooi zijn als we daar iets mee kunnen doen. Maar het belangrijkste is de toekomst van de kinderen. Ze moeten kunnen leren zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen later."