NOS NieuwsAangepast

Jamie Jane presenteert burgerinitiatief voor dierenrechten in Kamer

Jamie Jane (24) presenteert burgerinitiatief 'Een dier is geen ding' in Tweede Kamer

Jamie Jane Bosman was nog maar 17 jaar, toen ze in 2011 startte met haar burgerinitiatief 'Een dier is geen ding'. De jonge Almeerse wil dat mensen die dieren verwaarlozen of mishandelen strenger worden bestraft. Ze verzamelde meer dan 40.000 handtekeningen om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

Vanmiddag, zo'n zes jaar later, mocht Jamie Jane haar initiatief toelichten in de Tweede Kamer. Daar is dus veel tijd overheen gegaan. Het kostte haar alleen al drie jaar om de benodigde 40.000 steunbetuigingen te verzamelen. Daarna duurde het even voordat er een plenair debat over het burgerinitiatief kon worden ingepland. Wel was er vorig jaar al een hoorzitting over dierenmishandeling, waarin Kamerleden zich door experts lieten informeren over het onderwerp.

Als je je hond een schop gaf, stond dat gelijk aan een kras maken in je auto.

Jamie Jane Bosman

Inmiddels is de wetgeving op het gebied van dierenmishandeling al wel iets veranderd. Zo is in de Wet dieren vastgelegd dat de 'intrinsieke waarde' van dieren wordt erkend, dus dat dieren 'wezens met gevoel' zijn. Toen Jamie Jane haar burgerinitiatief in 2011 startte, was dat nog niet zo. "Dieren stonden toen eigenlijk gelijk aan goederen", zegt ze nu. "Dus als je je hond een schop gaf, was dat hetzelfde als een kras maken in je auto. Dat is nu gelukkig al aangepast in de wet."

Nu gaat het Jamie Jane erom dat de straffen voor dierenbeulen hoger worden en dat ze ook daadwerkelijk worden opgelegd. Volgens haar komen daders er namelijk nog vaak te makkelijk vanaf.

In Den Haag vroeg Jamie Jane de Tweede Kamerleden vanmiddag om haar te helpen in haar strijd. "Laten we de dieren verdedigen en beschermen. Ik vraag jullie niet om ze hetzelfde te behandelen als mensen, ook al zou ik dat wel heel graag willen. Maar ik vraag jullie om de dieren meer rechten te geven."

De aanwezige Tweede Kamerleden deelden Jamie Janes pleidooi voor meer dierenwelzijn. Het debat met minister Blok van Veiligheid en Justitie ging daarna vooral over de nieuwe wetgeving waarmee het kabinet al langere tijd bezig is. Zo werkt Blok aan een wetsvoorstel dat regelt dat mensen die dieren mishandelen geen dieren meer mogen houden.

Houdverbod

Op dit moment kunnen dierenbeulen al wel zo'n 'houdverbod' opgelegd krijgen, maar altijd als extra maatregel bij een andere (voorwaardelijke) straf, zoals een geldboete. Als een dierenmishandelaar nu ondanks het houdverbod toch een dier in huis neemt, moet hij die boete betalen. Het houdverbod vervalt dan, want de geldboete was de eigenlijke straf.

De Tweede Kamer wil al sinds 2010 dat het houdverbod een zelfstandige straf wordt. Minister Blok werkt nu aan wetgeving die dat moet regelen. Ook wil hij mogelijk maken dat het verdachten al vóór hun rechtszaak kan worden verboden om dieren te houden.

Jamie Jane kijkt met een goed gevoel terug op het debat. "Ik was heel erg zenuwachtig, maar ben ontzettend blij met het verloop." Ze hoopt dat de nieuwe wetgeving snel rond is. "Dat zou tijd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl