Ontwortelde bomen in San Juan door orkaan Maria
NOS NieuwsAangepast

Oog van orkaan Maria bereikt Puerto Rico

Het oog van de orkaan Maria heeft het oosten van Puerto Rico bereikt. Het National Hurricane Center zegt dat het gaat om een orkaan van de een na hoogste categorie. Met windsnelheden van 250 kilometer per uur bereikte de orkaan het zuidoosten van het land, bij Yabucoa.

Hoewel Maria krachtig rondraast, zal het oog er nog een hele middag over doen om van het zuiden naar het noorden te trekken, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "De orkaan is erg krachtig, maar het oog verplaatst zich langzaam."

Het centrale deel van Puerto Rico is erg bergachtig. Dat type landschap kan leiden tot grote problemen, zegt Kuipers Munneke. "De regen die in Puerto Rico valt, kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen vanwege het bergachtige gebied."

Extreem gewelddadig

Gouverneur Rosselló van Puerto Rico spreekt over een "extreem gewelddadig fenomeen". Hij zei ook dat de orkaan tekeergaat "met een geweld dat we generaties lang niet hebben gezien".

Rosselló riep alle inwoners op om naar een officiële opvanglocatie te gaan. Puerto Rico heeft bijna 3,5 miljoen inwoners. De gouverneur waarschuwde mensen die in een overstromingsgevoelig gebied of in een kwetsbaar gebouw wonen, om een veilige plek te zoeken.

Orkaan Maria richtte deze dagen al verwoestingen aan in het Caribisch gebied, op onder meer het eiland Dominica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl