NOS NieuwsAangepast

'Extremistische content sociale media binnen twee uur verwijderd'

Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft moeten extremistische content binnen twee uur gaan verwijderen. Als ze dat niet lukt, kunnen ze een boete krijgen. Dat gaan de regeringsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië vandaag voorstellen tijdens een overleg bij de Algemene Vergadering van de VN.

De drie landen willen dat de techbedrijven sneller actie ondernemen dan nu het geval is. De grens ligt nu op 24 uur. Dat is voor de bedrijven soms al een worsteling, zegt de politieke nieuwssite Politico.

Volgende week zullen de EU-landen tijdens een top over digitale zaken in Talinn hier nog verder over praten. Ook wordt erover gesproken tijdens de G7-top in oktober.

Druk wordt groter

De vraag is dus of het wel lukt om binnen twee uur de content te verwijderen. De landen willen dit omdat de verspreiding volgens hen vooral de eerste twee uur plaatsvindt. Bij het overleg zijn ook vertegenwoordigers van de techbedrijven aanwezig. Zij hebben recentelijk samen de Global Internet Forum to Counter Terrorism gevormd om zo content beter aan te kunnen pakken.

Op vragen van de NOS over de nieuwe tijdslimiet zeggen de techbedrijven in een gezamenlijke verklaring "er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de platforms niet worden gebruikt voor het verspreiden van terroristische content". Over de nieuwe eisen wordt vooralsnog niets gezegd.

De Britse premier May ziet dat er aandacht voor is vanuit techbedrijven, maar is van plan om ze vandaag aan te moedigen "verder en sneller te gaan" om zo terreurgroepen zoals IS te stoppen. "Terroristen weten dat hun propaganda eerder wordt verwijderd en doen dus hun best om dit steeds sneller te doen, zodat ze het verwijderen voorblijven."

Twitter liet eerder vanochtend weten dat het de eerste zes maanden van dit jaar bijna 300.000 accounts heeft verwijderd die "terrorisme promoten". Volgens persbureau Reuters is dat een daling van 20 procent ten opzichte van zes maanden daarvoor. Volgens Twitter wordt driekwart van de accounts gesloten voordat de eerste tweet is geplaatst.

Vraagtekens

Er is al maanden discussie over de snelheid waarmee techbedrijven extremistische content verwijderen. Brussel zei al eerder dat dat niet snel genoeg gaat, al is er wel verbetering zichtbaar.

Tegelijkertijd zijn er ook vragen: de druk op socialemediabedrijven om content te verwijderen wordt groter, maar wie controleert hen? Eerder zeiden terrorismedeskundigen tegen de NOS dat ze het goed vinden dat bedrijven hun verantwoordelijkheden nemen, maar wel vraagtekens hebben bij de macht die de bedrijven hiermee naar zich toetrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl