NOS NieuwsAangepast

Wat we nog niet wisten over de belastingplannen voor 2018

Van de belastingplannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag presenteerde was het meeste al bekend, maar er zijn ook een paar opvallende nieuwe maatregelen.

Zoals het voornemen om schenkbelasting te gaan heffen bij een herverdeling van bezit door het veranderen van de huwelijkse voorwaarden. Dit geldt ook bij het wijzigen van de eigendomsverdeling in een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.

Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een huis waarvan beide partners voor de helft eigenaar zijn via een contractwijziging voor 80 procent op naam van één partner komt te staan. De Belastingdienst kan dat zien als een schenking en ook zo gaan belasten.

Misbruik

Ook als een partner bij een huwelijk meer dan de helft van het gezamenlijke vermogen krijgt, terwijl die daarvoor minder dan de helft had, kan dat vanaf volgend jaar belast worden als schenking, maar dan moeten er wel aanwijzingen zijn voor misbruik van de regels.

Een voorbeeld daarvan is als iemand die rijk is trouwt met een niet-vermogende partner en na een week weer scheidt. De minder vermogende partner krijgt na de scheiding een deel van het vermogen onbelast mee. Maar het is straks aan de belastinginspecteur om te bewijzen wat een verkapte schenking is.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën kijkt de Belastingdienst elk jaar hoe belasting kan worden omzeild en waar de wet moet worden aangepast. Dat is hier het geval: "Een huwelijk of samenleven mag niet gebruikt worden om belasting te ontduiken."

Dwang

Nieuw is ook de aankondiging dat bezwaar tegen een dwanginvordering van de Belastingdienst vanaf volgend jaar niet meer tot uitstel van betaling leidt. En de kansspelbelasting gaat tijdelijk, waarschijnlijk voor een jaar, met 1,1 procentpunt omhoog naar 30,1 procent.

Coöperaties

Een ander belangrijk wetsvoorstel, dat overigens wel al bekend was, is de aanpak van het gebruik van coöperaties om belasting te omzeilen. Bij een coöperatie is een dividenduitkering tot nu toe niet belast. Daar wordt bijvoorbeeld gebruik van gemaakt in internationale constructies.

Zo kan geld onbelast worden uitgekeerd door een coöperatie aan een vennootschap of particulier in een ander land. Vanaf volgend jaar kan dat niet meer. De vrijstelling was ooit bedoeld om boerencoöperaties vrij te stellen van dividendbelasting en dat blijft zo.

Opvallend

Arjo van Eijsden van accountantsbureau EY denkt dat het belastingplan nog nooit zo klein en beperkt is geweest als dit jaar. Hij noemt het verder opvallend dat er veel reparaties in zitten naar aanleiding van uitspraken van de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl