Een man protesteert tegen de belastingpraktijken van Apple
NOS NieuwsAangepast

Fransen willen Europese 'Facebook-belasting'

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Het is een van de grootste ergernissen van Europese politici; Amerikaanse internetgiganten zoals Facebook, Google en Apple die in Europa wel veel geld verdienen, maar nauwelijks belasting betalen. De Franse regering van president Macron wil daar iets aan doen en legt vandaag en morgen een plan voor aan de EU-ministers van Financiën. De Duitsers zijn in ieder geval al enthousiast.

De uitwassen van de belastingvlucht door grote internetbedrijven zijn algemeen bekend. Schoolvoorbeeld is Apple. Vorig jaar berekende de Europese Commissie dat Apple over de winst van 2014 slechts 0,005% belasting betaalde dankzij een deal met de Ierse staat. Een oneerlijke deal, vond de Commissie. Commissaris Vestager eiste dat Apple alsnog miljarden euro's achterstallige belasting overmaakt naar Ierland.

Muziek in de oren

Het nieuwe Franse plan moet dat soort fratsen overbodig maken. Frankrijk en ook Duitsland willen dat internetgiganten niet langer belasting betalen over hun winsten - want die kunnen ze doorsluizen naar het laagste belastingputje. In plaats daarvan moet belasting worden betaald in ieder afzonderlijk land over de omzet die in dat land is behaald. Winst gemaakt op een advertentie in Frankrijk? Dan ook betalen in Frankrijk.

Zo'n 'Facebook-belasting', zoals het in de Brusselse wandelgangen genoemd wordt, zal veel mensen als muziek in de oren klinken. Eindelijk gaan de internetreuzen ook belasting betalen. En in die zin is het een begrijpelijk plan, zegt Stef van Weeghel, hoogleraar internationaal belastingrecht aan de UvA. "Wat de burger denkt is natuurlijk heel relevant. Als die denkt dat de grote jongens ermee wegkomen om geen belasting te betalen, dan zal hij zelf ook minder geneigd zijn om belasting te betalen."

Bovendien wordt het voor Europese landen steeds belangrijker om op één of andere manier belasting te gaan innen bij de internetreuzen. Het aantal diensten dat via internet wordt aangeboden, neemt steeds verder toe. Taxiritten via Uber, overnachtingen via AirBnB, de belasting over de winst gaat niet naar het land waar de klant betaalt, maar naar het land waar de website is gevestigd.

Toch kleven er nadelen aan het Franse plan. Het grootste nadeel is dat de EU op de tenen van de Amerikanen gaat trappen. De meeste grote techbedrijven zijn Amerikaans en de afspraak is nu dat bedrijven hun belasting betalen op de plek waar ze ook fysiek gevestigd zijn.

Het gevaar is dat ze met tegenmaatregelen komen.

Stef van Weeghel

De Amerikanen zullen dan ook niet blij zijn met nieuwe belastingregels vanuit de EU, denkt Van Weeghel. "Het gevaar is dat ze met tegenmaatregelen komen. Dat er Amerikaanse regels komen die Europese bedrijven schaden."

Bovendien is nog maar de vraag of de plannen het halen binnen de Europese Unie. Ierland en Luxemburg halen op dit moment veel geld binnen door extreem lage belasting op winst te heffen. Die landen zullen niet zonder slag of stoot instemmen met plannen die dat onmogelijk maken.

Ook Nederland zou zich zomaar kunnen verzetten tegen de plannen. Niet zozeer omdat Nederland ook een belastingparadijs is voor de internetgiganten, zegt Van Weeghel. Die tijd is volgens hem wel voorbij. Maar wel omdat er nog een gevaar schuilt in het heffen van belasting op omzet.

Een te hoge belastingdruk veroorzaakt door dubbele belastingen is slecht voor ons.

Stef van Weeghel

Van Weeghel: "Het gevaar is dat bedrijven straks dubbel belasting moeten betalen. Het systeem is nu zo gemaakt dat je alleen belasting betaalt in landen waar je ook fysiek aanwezig bent. Als je belasting gaat heffen op omzet, wijk je af van die regel en kan de belastingdruk veel hoger uitpakken. Nederland heeft een groot belang bij internationale handel en een te hoge belastingdruk veroorzaakt door dubbele belastingen is slecht voor ons."

De Nederlandse regering wil nog niet reageren op het Frans-Duitse plan. Minister Dijsselbloem zal het plan pas vandaag of morgen krijgen en hij wil het eerst bestuderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl