Nederlandse 'zandmotor' moet Britse kust gaan beschermen
De zogenoemde zandmotor voor de kust tussen Kijkduin en Monster krijgt een Engels broertje. Het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV gaat in graafschap Norfolk een zandmotor aanleggen die de Britse kuststrook moet beschermen tegen erosie. Er wordt anderhalf miljoen kuub zand opgespoten, meldt Omroep West.
Een zandmotor is een opgespoten schiereiland van zand voor de kust. Het heeft de vorm van een haak. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de kust. Hierdoor groeit de kust op een natuurlijke manier aan.
Huizen van klif gestort
Zware stormen in 2007 en 2013 spoelden een groot deel van de kust van Anglia weg. Daardoor zakten in 2013 huizen in zee, die op een klif waren gebouwd. Deze laatste storm veroorzaakte in Groot-Brittannië veel schade en flinke kusterosie,
Bijkomend probleem in Norfolk is dat daar een terminal langs de kust staat waar belangrijke gasleidingen het land in komen. Shell is mede-eigenaar van die terminal en benaderde Royal HaskoningDHV voor een oplossing.
Tijd rekken
"In eerste instantie werd gedacht aan het storten van een hoop blokken beton. Maar dat werkt niet. Er zouden hele dorpen in zee kunnen verdwijnen", zegt projectdirecteur en overstromingsadviseur Jaap Flikweert. "Bewoners zouden geen compensatie krijgen voor schade aan hun huizen. Op termijn is deze kustafslag niet tegen te houden, maar met deze zandmotor kunnen we het wel 40 tot 50 jaar rekken. Dat geeft de politiek de tijd om plannen te maken."
In de zomer van volgend jaar wordt in een paar maanden tijd een zandmotor aangelegd naar Nederlands voorbeeld. Het zand wordt dan door de stroming en de golven over een groter stuk van de kust verspreid.
Het Britse project is kleiner dan dat langs de Nederlandse kust, maar voor de Britten is dit helemaal nieuw. Het project gaat ruim 22 miljoen euro kosten.