NOS NieuwsAangepast

Bekenden op kandidatenlijsten PVV

Door research-redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

De Partij voor de Vrijheid voert op de kieslijsten van de Provinciale Statenverkiezingen zo'n twintig mensen op die eerder kandidaat waren voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, de Tweede Kamer of de gemeenteraden van Almere en Den Haag. Van de ruim tweehonderd kandidaten hebben er veertien al een andere politieke functie. Drie van de kandidaten zijn actief geweest in extreemrechtse kringen.

Dat blijkt uit een inventarisatie door de NOS van de kandidatenlijsten in de twaalf provincies. Voor een nieuwe partij als de PVV is het niet eenvoudig om in alle provincies met kandidaten te komen. Twee kandidaten voor de Statenverkiezingen zijn eerder van de lijst gehaald. Beiden hebben in het verleden problemen met justitie gehad.

Dubbelfuncties

De PVV-lijst in Flevoland kent de meeste dubbelfuncties: het Tweede Kamerlid Joram van Klaveren trekt de lijst. Verder staan er vier zittende gemeenteraadsleden uit Almere op en vijf kandidaten die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 buiten de boot vielen.

In Zuid-Holland zijn, naast twee Kamerleden, ook een paar medewerkers van de fractie op de lijst gezet. Juriste Vicky Maeijer, nu nog persoonlijk medewerker van Kamerlid Louis Bontes, is lijsttrekker.

Kamerleden

Vijf Kamerleden kunnen er vanuit gaan dat ze in de Staten van hun provincie worden gekozen. Dat zijn Joram van Klaveren (Flevoland), Hero Brinkman (Noord-Holland, lijsttrekker) Roland van Vliet (Limburg, nummer twee), Harm Beertema (Zuid-Holland, nummer twee) en Marcial Hernandez (Overijssel, nummer vier).

De honorering die ze krijgen als lid van Provinciale Staten, ruim duizend euro per maand, mogen ze optellen bij hun inkomen als Kamerlid.

De Kamerleden De Roon (Flevoland), Van den Besselaar (Utrecht) en Fritsma (Zuid-Holland) fungeren als lijstduwer. In Limburg wordt de lijst aangevoerd door europarlementariër Laurence Stassen. Haar collega Lucas Hartong is in Zeeland lijstduwer.

Extreemrechts

Sebastian Kruis op de tiende plek van de Zuid-Hollandse lijst van de PVV. De 21-jarige Hagenaar was in 2008 samen met bekende extreemrechtse activisten actief in Stop Islamisering van Nederland, de Nederlandse afdeling van Stop Islamisation Of Europe (SIOE).

De website van Stop Islamisering van Nederland is door de Amerikaanse provider die hem hostte uit de lucht gehaald na een klacht van het Meldpunt Discriminatie Internet over de racistische en haatzaaiende teksten op de site. De tekst van de klacht van het MDI is terug te lezen in een mailwisseling tussen de Amerikaanse provider en de website hetvrijevolk.com.

Alexander van Hattem, de nummer vier op de kandidatenlijst in Noord-Brabant, voerde in 2003 in Tilburg actie met het Rotterdamse extreemrechtse gemeenteraadslid Michiel Smit. Een jaar later sprak hij op een LPF-bijeenkomst in Almelo samen met de extreemrechtse veteraan, Alfred Vierling.

Van de nummer drie op de Groningse kandidatenlijst Matthijs Jansen werd al eerder via NRC Handelsblad bekend dat hij steun wierf voor de PVV op het extreemrechtse webforum Polinco.

Ervaring

De politieke ervaring van de tweehonderd PVV-kandidaten is beperkt. Op de twaalf lijsten die de partij heeft ingediend, staan acht PVV-kamerleden en vijf gemeenteraadsleden uit Almere en Den Haag. Verder hebben twee oud-Statenleden politieke ervaring en een tiental ex-wethouders en gemeenteraadsleden die overgekomen zijn van andere partijen.

De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn van groot belang voor het kabinet-Rutte. Dat beschikt nu niet over een meerderheid in de Eerste Kamer, waar de PVV op dit moment niet vertegenwoordigd is. De nieuwe Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Het kabinet hoopt ook in de Eerste Kamer met de gedoogsteun van de PVV een meerderheid te halen.

De PVV doet voor het eerst mee en de verwachting is dat de partij veel zetels gaat binnenhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl