Meeste huurders vrije sector willen geen koopwoning
Bijna negentig procent van de huurders in de vrije sector kiest bewust voor een huurwoning. Dat blijkt uit een enquête van Vastgoed Management Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars onder duizend huurders. De belangrijkste reden is dat er geen onderhoudskosten zijn, maar ook de ligging van de woning en de flexibiliteit worden vaak genoemd als reden om voor een huurwoning te kiezen.
Van degenen die wel liever in een koopwoning willen wonen, zegt de helft dat ze geen hypotheek konden krijgen. Van deze groep zegt 39 procent tegen zijn zin te huren omdat er geen geschikte koopwoning te vinden was.
Duur
Hoewel veel huishoudens dus bewust kiezen voor een huurwoning, kunnen ze de woning niet altijd goed betalen. Volgens Eric Verwey, voorzitter van VGM NL zijn er niet alleen in de sociale huursector maar ook in de vrije huursector veel scheefhuurders. Het gaat dan om mensen die een groot deel van hun inkomen aan huur kwijt zijn en die beter af zouden zijn met een goedkopere huurwoning. Die woningen zijn vooral in de Randstad moeilijk te vinden.
Verwey: "Het gaat om een snel groeiende groep bewoners die noodgedwongen in een te dure, en voor hun gezinssituatie vaak te kleine huurwoning zit. Ze kunnen geen kant op en worden elke maand weer geconfronteerd met forse woonlasten".
Verdere prijsstijging
Uit cijfers de VGM NL en NVM, gebaseerd op 35.000 nieuwe huurcontracten, blijkt dat de prijzen voor huurwoningen in de vrije sector in de eerste helft van dit jaar opnieuw zijn gestegen. Vooral appartementen werden duurder.
In Amsterdam is een huurwoning in de vrije sector, volgens de VGM NL en NVM, nog altijd het duurst; gemiddeld 18 euro per m². Utrecht is een goede tweede met een gemiddelde huurprijs van 12 euro per m². Opvallend is dat in Friesland de huren iets daalden. Daar ligt de gemiddelde huurprijs onder de 8 euro per m².
Vorige maand kwam verhuursite Pararius met cijfers waaruit bleek dat de huren vooral buiten de Randstad snel stijgen. Aan de snelle huurprijsstijgingen in de vrije sector in de Randstad, behalve in Utrecht, zou een einde zijn gekomen.
Uit dat onderzoek blijkt ook dat de huurprijs in Amsterdam nog altijd het hoogst ligt, op 22 euro per m². Dat is meer dan uit het NVM-onderzoek blijkt, omdat de twee onderzoeken niet dezelfde groep huurwoningen bekeken. Pararius baseert zich op gegevens van haar eigen site.