Barack Obama, op 1 juli van dit jaar in Jakarta
NOS NieuwsAangepast

Obama: maatregel Trump wreed en destructief

Barack Obama noemt het besluit van president Trump om een regeling van hem af te schaffen "wreed, destructief en verkeerd".

Obama kondigde de regeling in 2012 bij decreet af. Hij biedt bescherming aan bijna 800.000 'dreamers', kinderen die met hun ouders illegaal de VS zijn binnengekomen.

De huidige regering vindt dat Obama zijn macht misbruikt heeft met de regeling. De dreamers die een werkvergunning kregen, hebben banen ingenomen die anders door Amerikanen waren ingevuld, zei minister Sessions van Justitie vandaag.

Primeur

Het is de eerste keer dat Obama zo direct reageert op een besluit van zijn opvolger in het Witte Huis. Obama deed dat op Facebook.

Obama schrijft dat door het wegsturen van die mensen de werkloosheid niet afneemt, de belastingen niet lager worden en de lonen niet omhoog gaan. Hij ziet geen juridische basis voor dit politieke besluit over een morele kwestie.

Wat ook de zorgen mogen zijn van de Amerikanen over immigratie, schrijft Obama, we mogen de toekomst van deze groep mensen niet bedreigen. "Deze jonge mensen zijn hier zonder dat ze dat konden helpen, en ze vormen geen bedreiging en nemen niets van ons af".

Senator Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, vindt dat Obama ten onrechte van mening was dat hij de immigratiewetgeving kon herschrijven. Trump heeft die fundamentele fout van Obama gecorrigeerd, verklaarde McConnell. De meeste Republikeinen vinden dat Obama in 2012 zijn boekje te buiten is gegaan met zijn decreet.

Facebook, Microsoft

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg vindt het een droevige dag voor het land. Hij schrijft dat het wreed is om aan jonge mensen de Amerikaanse droom voor te schotelen, hun te vragen in de openbaarheid te komen en ze dan op deze manier te straffen. Hij wil dat de dreamers het Amerikaanse staatsburgerschap wordt aangeboden.

Ook topman Brad Smith van Microsoft neemt het voor de dreamers op. Hij meldt dat Mircosoft zeker 39 dreamers in dienst heeft, en dat zijn onderneming de juridische bijstand zal betalen bij hun strijd om in de Verenigde Staten te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl