VU Medisch Centrum
NOS NieuwsAangepast

AMC en VU medisch centrum mogen samengaan

De Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en het VU medisch centrum mogen samengaan van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Hiermee is één van de laatste hordes genomen voor een daadwerkelijke fusie. "We moeten nu alleen nog langs de medezeggenschapsorganen", zegt een woordvoerder van het VUmc. Dat zal niet veel problemen opleveren, verwacht hij. "Ze zijn al volledig op de hoogte."

Begin 2018 verwachten de ziekenhuizen daadwerkelijk te kunnen fuseren.

Genoeg te kiezen

De toezichthouder besloot eind vorig jaar nader onderzoek te doen naar de fusie vanwege zorgen over verminderde concurrentie bij hele complexe behandelingen. Nu concludeert de toezichthouder dat er ook na de fusie nog steeds genoeg te kiezen valt voor patiënten en verzekeraars.

Patiënten zijn voor ingewikkelde operaties en complexe behandelingen niet per se aangewezen op het nieuwe ziekenhuis, maar kunnen ook naar nabijgelegen ziekenhuizen als het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Toonaangevender

De toezichthouder heeft wel signalen gekregen dat de twee ziekenhuizen hun positie zouden kunnen misbruiken bij moeilijke of weinig voorkomende behandelingen. "Maar dit staat los van de gevolgen van de fusie tussen het AMC en het VUmc." De ACM gaat hier wel verder onderzoek naar doen.

De twee universitaire ziekenhuizen werken al zes jaar aan een fusie. Doel is om de zorg doelmatiger te organiseren en het wetenschappelijk onderzoek internationaal toonaangevender te maken.

Na de fusie zal zowel het AMC-complex als het VUmc-gebouw blijven. In het AMC-gebouw gaat de focus liggen op vrouw- en kindzorg en hart- en vaatziekten. In het VUmc-gebouw gaan de medici en onderzoekers zich vooral richten op kanker en neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer.

In totaal zijn er op dit moment acht universitaire ziekenhuizen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl