Engeland bijna zeker van WK na zege op Slowakije

WK-kwalificatie: Engeland-Slowakije

Engeland heeft een reuzenstap naar het WK in Rusland gezet. Op Wembley was de ploeg van Gareth Southgate met 2-1 te sterk voor Slowakije. Met nog twee duels te gaan is de voorsprong van Engeland vijf punten.

In het duel om de koppositie in de groep begonnen de Slowaken brutaal. Balverlies van Marcus Rashford werd direct afgestraft door Stanislav Lobotka.

De middenvelder, die in het seizoen 2013/2014 op huurbasis voor Jong Ajax speelde, scoorde na een knappe een-twee met voormalig Willem II-speler Adam Nemec en zette de bezoekers na drie minuten op voorsprong.

Stanislav Lobotka schiet de bal binnen, links de man van de fout: Marcus Rashford

De Engelsen kwamen nog voor rust terug via Eric Dier. Uit een corner van Rashford, die daarmee zijn fout enigszins goedmaakte, schoot de speler van Tottenham Hotspur bij de eerste paal in alle vrijheid de bal in het dak van het doel.

Gesteund door het thuispubliek drukte de ploeg van Gareth Southgate door, met opnieuw een hoofdrol voor Rashford. Met een uithaal van buiten het zestienmetergebied maakte hij een kwartier na rust de 2-1. Het bleek het winnende doelpunt.

Spanning om tweede plaats

Engeland blijft ongeslagen koploper in groep F. Slowakije blijft tweede, maar voelt door de nederlaag de hete adem in de nek van Slovenië en Schotland.

De Schotten namen het op Hampden Park op tegen het nog puntloze Malta. Binnen tien minuten kwam Schotland op voorsprong door een kopbal van verdediger Christophe Berra uit een hoekschop.

WK-kwalificatie: Schotland-Malta

Leigh Griffiths, bij de 1-0 de aangever, verdubbelde na rust de score. Hij kreeg de bal met geluk voor zijn voeten, nadat James Morrison de paal had geraakt met zijn inzet.

Slovenië zet Litouwen opzij

In Ljubljana had Slovenië een makkelijke avond tegen Litouwen. Na twee benutte strafschoppen van Josip Ilicic stal Benjamin Verbic de show. Na een mooie combinatie stiftte hij de bal subtiel over de Litouwse doelman heen. Ook de 4-0 van Valter Birsa mocht er zijn.

Zowel Schotland als Slovenië staat nu op 14 punten. Slowakije heeft er 15.

WK-kwalificatie: Slovenië-Litouwen