Gilly Emanuels (middelste persoon) in haar ijszaak
NOS NieuwsAangepast

Hilversumse blij met steun na racisme, maar sceptisch over aanpak

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Rond etenstijd komt vanavond een groep van tientallen mensen speciaal bij haar een ijsje eten. Vanuit de buurt, het hele land en "zelfs vanuit België" krijgt de Hilversumse onderneemster Gilly Emanuels steun in haar ruzie met hangjongeren.

"Het is overweldigend", zegt ze aan de telefoon. "Dit geeft veel kracht om door te gaan." De eigenares van ijssalon 't Perronnetje is landelijk in het nieuws vanwege racistische beledigingen door hangjongeren. De groep zou haar en andere ondernemers in de buurt al wekenlang lastigvallen.

Op een online filmpje is te zien dat Emanuels de hangjeugd voor haar zaak wegjaagt met een stok. Ze zou daarvoor zijn bekogeld met een mandarijn. "Hey kankernegerin", schreeuwde een van de jongeren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De onderneemster heeft aangifte gedaan tegen de groep. De jongeren op hun beurt ook tegen Emanuels, omdat zij hen te lijf ging met een stok. "Dat is echt schandalig", zegt Calvin Rosario in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij is de initiatiefnemer van het Facebookevenement om de ijssalon massaal te bezoeken. Zo'n tachtig mensen zeggen dat ze gaan, om de vrouw een hart onder de riem te steken. "Als multiculturele samenleving moeten we laten zien dat we elkaar steunen", zegt Rosario.

Als het een blonde vrouw was en de daders drie Surinaamse jongens, dan was het land te klein geweest.

Cultureel onderzoeker Charl Landvreugd

De landelijke ophef over de racistische beledigingen is volgens cultureel onderzoeker Charl Landvreugd relatief klein. Dat versterkt volgens hem de gevoelens binnen sommige gemeenschappen dat hun burgerschap minder waard is. "Als het slachtoffer een blonde vrouw was geweest en de daders drie Surinaamse jongens, dan was het land te klein geweest."

Emanuels denkt dat de onderzoeker gelijk heeft. Als de verdachten geen Nederlanders waren geweest, was er volgens haar meer druk geweest op de autoriteiten om actie te ondernemen. Ze verwijst naar de overlast van hangjongeren in de Zaanse wijk Poelenburg vorig jaar. "Gewoon tuig van de richel", was de reactie van Premier Rutte. "Heel Nederland stond toen op zijn achterste benen", zegt Emmanuels.

Heterdaad, toch?

De overlast bij haar ijssalon lijkt inmiddels voorbij. De politie houdt de situatie volgens Emanuels nu nauwlettend in de gaten. Burgemeester Pieter Broertjes zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de hangjongeren. Het is volgens Broertjes "hufterig gedrag" door drie jongens en hij vindt het "heel begrijpelijk" dat de vrouw van zich afsloeg.

Maar, benadrukt de burgemeester, hij blijft gebonden aan de rechtstaat. "Men denkt dat ik zomaar mensen in de gevangenis kan gooien, maar dat is niet zo." Daar gaat het OM en de rechter over. Dat begrijpt Emanuels, maar ze blijft sceptisch. "Er is een filmpje van de racistische scheldpartij, hoe meer op heterdaad wil je het hebben?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl