Arjen Robben tijdens Nederland - Ivoorkust eerder deze zomer
NOS VoetbalAangepast

Robben had duel met Fransen liever later gespeeld

We hebben altijd Arjen Robben nog. Dat is meestal een geruststellende gedachte in tijden dat het Nederlands elftal in moeilijkheden zit. Ook nu, in aanloop naar het cruciale WK-kwalificatieduel met Frankrijk van donderdag, wordt de druk automatisch op de schouders van de aanvoerder gelegd.

Vervelend dat net nu Oranje hem het hardst nodig heeft, de 33-jarige Robben niet in zijn beste vorm verkeert. De aanvaller komt terug van een kuitblessure en maakte bij Bayern München nog geen wedstrijd vol dit seizoen.

"Dat is nou eenmaal zo", beaamt Robben. "Ik heb twee invalbeurten gehad en een keer 64 minuten gespeeld. Ideaal? Nee, maar zo is de situatie, en daar moet je mentaal mee omgaan."

Agenda veranderen

De blessure liep Robben deze zomer op bij een potje tennis. Daardoor moest hij een groot deel van de voorbereiding in Duitsland aan zich voorbij laten gaan.

Het liefst zou hij het duel met Frankrijk enkele weken later spelen. "Maar ik kan de agenda niet veranderen. En vorm en ritme, dat zijn relatieve begrippen."

Het is voor Robben wel even wennen. Bij zijn debuut in 2003 zat het Nederlands elftal ook in zwaar weer in de kwalificatiereeks voor het EK in Portugal. Die reeks liep goed af en ook daarna verliepen de kwalificatiereeksen van Oranje voor de WK's en EK's vrij soepel.

Dat is sinds een jaar of drie wel anders. Zelf spreekt Robben van "een andere fase".

Geen angst

Thuis werd vorig jaar met 0-1 verloren van Frankrijk, dat met nog vier duels te gaan drie punten meer heeft dan Oranje. In het Stade de France moet Oranje volgens Robben "realistisch voetbal laten zien tegen de Europese top."

"Het belangrijkste is wat we met zijn allen uitstralen, en hoe we op het veld staan. Zonder angst, met respect voor de tegenstander, maar overtuigd van eigen kunnen en weten dat we wat kunnen halen."

Arjen Robben en Robin van Persie tijdens Nederland - Letland in 2014

Misschien helpt de komst van de 34-jarige Robin van Persie daarbij. Met zijn rentree bij Oranje zijn de drie musketiers (Robben, Van Persie en Wesley Sneijder) weer herenigd.

"Voor Robin een bijzonder moment", aldus Robben, die blij is met de komst van zijn generatiegenoot. "In dit soort wedstrijden is ervaring ook belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl