Ziekenhuizen willen eenvoudiger eigen risico
Eenvoudige behandelingen in het ziekenhuis moeten patiënten maximaal 150 euro van het eigen risico gaan kosten. Dat plan legt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op de formatietafel.
NVZ-voorzitter Van Rooy lanceert het idee in een open brief in het Nederlands Dagblad. Ze wil ermee de wind uit de zeilen nemen van mensen die het eigen risico willen afschaffen. Dat eigen risico is namelijk "een te belangrijke pijler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om op een Haagse achternamiddag bij het grofvuil te worden gezet", schrijft ze.
Röntgenonderzoek
Het plan van Van Rooy gaat over simpele ziekenhuisbehandelingen, zoals een bezoek aan de polikliniek, bloedonderzoek of een röntgenonderzoek. Patiënten moeten daarvoor volgens de NVZ 150 euro aan eigen risico gaan meebetalen, ook al liggen de werkelijke kosten hoger.
Nu worden die hogere kosten nog volledig op het eigen risico van 385 euro verhaald, waardoor mensen soms een flinke rekening krijgen. Bovendien komt die rekening vaak pas na geruime tijd. Een vereenvoudiging van het systeem biedt duidelijkheid voor de patiënt en voorkomt bovendien een onverwachte financiële tegenvaller, lichtte Van Rooy toe in het NOS Radio 1 Journaal.
De patiënt weet na een eenvoudige ziekenhuisbehandeling dan direct waar hij aan toe is en hoeveel hij zelf moet betalen, aldus Van Rooy. Voor behandelingen die goedkoper zijn dan 150 euro wordt een lager bedrag aan eigen risico gerekend, en voor niet-eenvoudige behandelingen wordt wél een bedrag tussen de 150 en 385 euro aangesproken.
De NVZ heeft het plan besproken met de zorgverzekeraars. Geschat wordt dat het de verzekeraars zo'n 15 miljoen euro zal kosten. Van Rooy noemt dat "een overzichtelijk bedrag, vooral als je bedenkt dat je ongeveer 40 procent van de ziekenhuisbezoeken afdekt".
In haar brief spreekt Van Rooy de politiek aan. "Verschillende politieke partijen willen dat het eigen risico omlaaggaat of zelfs wordt afgeschaft", schrijft ze. "De reflex om het dan maar te gaan verlagen, is het kind met het badwater weggooien."