Marokko geschokt door video groepsaanranding, klein protest in steden
In de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben enkele tientallen vrouwen en mannen gedemonstreerd tegen seksuele intimidatie. Aanleiding is een video die de afgelopen dagen heeft geleid tot grote ophef in Marokko. Te zien is hoe een jonge vrouw in een bus wordt aangerand door een groep jonge jongens. Ze lachen terwijl de vrouw hen smeekt haar te laten gaan. Niemand schiet de vrouw te hulp.
Ook in Casablanca en Tanger is naar aanleiding van de video gedemonstreerd. Het aantal betogers bleef beperkt, mogelijk uit angst om zich in het openbaar uit te spreken.
Lang werd gedacht dat het slachtoffer van de aanranding een 24-jarige vrouw met een mentale beperking was. Vandaag werd bekend dat het gaat om de 26-jarige Zineb uit Salé bij Rabat. In een interview aan Le360.ma vertelt haar moeder dat de vrouw sinds haar veertiende psychische problemen heeft.
Woede, maar ook verzuchting
De video leidt in Marokko tot woedende reacties. Hoe kan zoiets zo publiekelijk gebeuren, vragen veel mensen zich af.
Maar veel Marokkaanse vrouwen zijn minder verbaasd. Voor hen laat de video zien waar zij vrijwel dagelijks mee te maken hebben: mannen die zichzelf vrij voelen om vrouwen seksueel te intimideren of ongevraagd te betasten. Omstanders grijpen nauwelijks in en ook de politie geeft regelmatig niet thuis. Vaak krijgt het slachtoffer de schuld vanwege haar gedrag, haar kleding, of het tijdstip waarop ze over straat loopt.
Inmiddels heeft de politie zes jongens gearresteerd voor de groepsaanranding. Het zijn tieners in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Nieuwssite Le360.ma trok daarop met een camera naar de wijk waar de jongens vandaan komen en interviewde een aantal vrienden. In plaats van de daden te veroordelen, praten zij ze goed. "Het zijn nog maar kinderen", wordt gezegd. "Kwajongensgedrag." Met geen enkel woord spreken zij over het slachtoffer. Hun woorden leiden zo tot nog meer afschuw in Marokko.
Ook online zijn er mensen, met name mannen, die het niet voor de vrouw opnemen. Integendeel. Zo schrijft een man dat niet de jongens, maar zij moet worden aangeklaagd vanwege de zogenaamd uitdagende kleding die ze droeg. Zijn opmerking wordt massaal gedeeld door Marokkanen die er aanstoot aan nemen. Als hij zijn Facebookpagina verwijdert, weten social mediagebruikers hem op te sporen via LinkedIn en zo alsnog aan de schandpaal te nagelen.
'Gebeurt overal ter wereld'
Inmiddels blijft ook een veroordeling vanuit de Marokkaanse overheid uit. Bassima Hakaoui, de minister van Familie, Solidariteit voor de vrouw, Gelijkheid en Sociale Ontwikkeling, blijft stil. De minister voor Mensenrechten, Mustapha Ramid, zegt dat er niet meer seksuele intimidatie is dan voorheen, maar dat het zichtbaarder is doordat het op social media wordt gedeeld. Ook zegt hij dat seksuele intimidatie en aanranding overal ter wereld voorkomen.
Precies die reacties zijn volgens de demonstranten het probleem. Seksuele intimidatie wordt pas minder als er tegen opgetreden wordt. Ook zien ze een oorzaak in wat zij de 'schizofrenie' van Marokko noemen: officieel is alles verboden, maar als iets gebeurt, wordt het onder het tapijt geveegd.