Een alternatieve genezer aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Duitse medische experts: schaf beroep alternatieve genezer af

Een groep van Duitse medische experts wil het beroep alternatief genezer, in het Duits Heilpraktiker, afschaffen. In het Deutsche Ärztenblatt schrijven ze dat alternatieve geneeswijzen een onderdeel van de reguliere opleiding tot arts moeten worden. Het voorstel wordt gesteund door een grote groep Duitse wetenschappers en medici.

De huidige opleidingen voor natuurgeneeskunde zijn volgens de experts vaak kort en ongereguleerd. Toch wordt de beroepsgroep door de staat erkend. Daardoor zou bij patiënten de indruk kunnen ontstaan dat de genezers gelijkwaardig zijn aan reguliere artsen, en dat is volgens de experts niet het geval.

Zij stellen voor om het huidige systeem te vervangen door een stelsel waarbij geschoolde artsen extra certificaten kunnen halen om naast hun praktijk ook natuurgeneeskunde uit te oefenen.

Initiatiefneemster Bettina Schöne-Seifert is ervan overtuigd dat haar voorstel het vertrouwen in de Duitse zorg zal versterken en de zorg zelf zal verbeteren. Volgens de hoogleraar is uit klinisch onderzoek gebleken dat veel van de methodes die door alternatief behandelaars worden gebruikt nauwelijks effect hebben.

Door alleen nog academisch geschoolde artsen het etiket 'door de staat erkend' te verlenen, moet de kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd en kunnen patiënten zich beter oriënteren.

'Absolute onzin'

Bernd Schmidt, voorzitter van belangenclub Heilpraktiker Berufs Bund noemt het plan "absolute onzin." Volgens Schmidt bestaat er een verkeerd beeld van het beroep alternatief genezer en worden de vele successen genegeerd. Daarnaast wijst hij erop dat de richtlijnen voor de opleiding tot natuurgenezer onlangs nog zijn aangescherpt.

Bernd Schulte van het Allgemeiner Deutscher Heilpraktikerverband is het ermee eens dat de opleiding beter gereguleerd kan worden, maar hij ziet het voorstel van Schöne-Seifert niet slagen.

"Een academische opleiding in combinatie met natuurgeneeskunde is theoretisch ideaal, maar in het huidige systeem blijft een arts dan afhankelijk van de farmaceutische industrie." Schulte noemt de onafhankelijkheid van de alternatief genezers een groot voordeel, terwijl Schöne-Seifert juist wijst op de gevaren hiervan.

Klaus Ross

Het voorstel van Schöne-Seifert komt op een moment dat de alternatieve geneeskunde in Duitsland onder vuur ligt. Onlangs raakte de behandelaar Klaus Ross in opspraak, omdat hij nog steeds kankerpatiënten behandelt terwijl er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt.

Vorig jaar overleden drie van zijn patiënten, onder wie twee Nederlanders, nadat hij ze een glucoseblokker had toegediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl